Jön a Megfigyelő játék: akciófilmes utcaszínház szereplői lehetnek a szegediek

Új, Megfigyelő játék című produkcióval jelentkezik június harmadik hétvégéjén a Homo Ludens Project alkotóközössége. Az akciófilmek mintájára készült Megfigyelő játékot először Szeged utcáin és közterein mutatják be. Az előadás egy élő produkció, amelybe a szegediek is bekapcsolódhatnak.

2021. június 08. 11:57

Jön a Megfigyelő játék: akciófilmes utcaszínház szereplői lehetnek a szegediek

A színház és a film határán mozgó előadás elhagyja a hagyományos színházi kereteket és utcaszínházként Szeged közkedvelt területein, utcáin, közterein játszódik, egyben pedig egy élőben közvetített film is.

A június 19-én és 20-án a helyszínen két néző tud részt venni az eseményen, akik aktív szereplőivé is válnak az eseményeknek.

A történet szerint ők is játékosok lesznek, mégpedig a SZEM-ek, akik okostelefonokkal figyelik meg a szereplőket, segítve ezzel a karaktereket, hogy elérjék céljukat. Továbbá aki online szeretné nézni az előadást, az pedig élőben kommentelhet, szavazhat és egyes esetekben dönthet is a szereplők sorsáról.

Így akár a helyszínen, akár online egy humoros, az akciófilmek mintájára készült, izgalmas előadást láthat a közönség.

Az előadás szereplőit Botka Dóra, Bánföldi Szilárd és Szilágyi Szabolcs alakítják.

A produkcióban Nahóczki Viktor felel a látványért, a kisfilmekért és az élő közvetítésért. A Megfigyelő játék rendezője Benkő Imola Orsolya, aki az előadás szövegkönyvét és forgatókönyvét is jegyzi.

A szegedi alkotóközösség új bemutatója a fikciós- és a dokumentumfilm határán mozog. Azzal a gondolattal játszanak el, hogyan nézne ki Magyarország 2030-ban.

A disztópia szerint Magyarország államformája Egyesült Digitális Köztársaság. Az állampolgárok háromnegyede kamerákkal megfigyelt környezetben él, ami a társadalmi biztonságot garantálja.

Egy mesterséges intelligencia kreditpontok szerint osztályozza a polgárokat. Minél hasznosabb valaki a köztársaság számára, annál több pontot kap és annál jobb életet élhet. Akinek kevés pontja van, mert kártékony figurának minősül, az ellehetetlenül.

Éppen ezért az Egyesült Digitális Köztársaság egy élő show műsort hirdet, a Megfigyelő játékot.

A show-ban két olyan ember versenyez, aki kevés ponttal rendelkezik. Ha nyernek, elfoglalhatják méltó helyüket a társadalomban. Ha veszítenek, kitaszítottakká válnak. Vajon sikerül nekik?

A játékba bárki jelentkezhet SZEM-nek, aki élőben, a helyszíneken követheti majd az eseményeket telefonnal és segítheti a játékosokat, hogy elérjék céljukat.

rag