Jól állunk a foglalkoztatással: a győri térség és Budapest után Szegeden az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség

Tovább csökkent tavaly az álláskeresők száma: 238 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban. Ezer lakosra átlagosan huszonöt álláskereső jutott, a szegedi kistérségben mindössze tizenegy.
Rafai Gábor

2023. január 26. 13:59

Jól állunk a
foglalkoztatással: a győri térség és Budapest után Szegeden az egyik legalacsonyabb a
munkanélküliség

A Győr-Moson-Sopron vármegyei 1 és a fővárosi 1,5 százalékos munkanélküliségi ráta után térségünk szerepelt a legjobban, 2,1 százalékkal – derül ki a KSH most nyilvánosságra hozott, megyei munkanélküliségi adatokat összesítő jelentéséből.

 

A vármegye gazdaságilag aktív, 193 ezer lakosából tavaly szeptember végén a statisztika szerint 5325-en voltak munka nélkül.

 

Ezer lakosra az országban itt jutott az egyik legkevesebb, tizennégy álláskereső, ezen belül arányuk a szegedi járásban volt a legkedvezőbb (tizenegy), a Csongrádi járásban pedig a legkedvezőtlenebb (húsz).

 

Az álláskeresők több mint a fele legfeljebb három hónapja, huszonnégy százaléka viszont tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma az országban itt csökkent a legnagyobb mértékben, tizenkilenc százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.

 

Az álláskeresők legnagyobb hányada, harminchat százaléka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel rendelkezett, huszonhét százalékuknak legfeljebb az általános iskola nyolc osztálya, huszonhat százalékuknak pedig a szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány a legmagasabb végzettsége. 

 

Az összes álláskereső tizenkét százaléka rendelkezett valamilyen diplomával.

 

Csongrád-Csanád vármegyében szeptember végén 1700 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, két százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. 

 

Tíz üres álláshelyre harmincegy álláskereső jutott, nagyjából ugyanannyi, mint 2021 szeptemberében.