Jöhet a kánikula, a Kárász utcán sétálókat már védik a hőségtől a napvitorlák

Elkészült és hivatalosan is átadta a kivitelező a Kárász utcai napvitorlákat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakembereinek, akik a jövőben gondozni fogják az elkészült szerkezetet. Az idén nyáron először sétálhatunk a napvitorlák árnyékában Szeged főutcáján, ősszel azonban leszerelik és védett helyre viszik a speciális ponyvákat.
Rafai Gábor

2022. március 29. 16:26

Jöhet a kánikula,
a Kárász utcán sétálókat már védik a hőségtől a napvitorlák

– Az utca árnyékos és napos oldala közötti járdán nyáron akár húsz fokos különbséget is lehetett mérni, ezért volt szükség a napvitorlák felszerelésére. Itt más megoldás nem jöhetett szóba a hőség enyhítésére, mert az Európa Nostra-díjas sétálóutcát nem lehet befásítani, hogy úgy csökkentsük valamelyest a nyári hőséget – mondta kedden délután a helyszínen Mihálik Edvin, Zöld Város Programért felelős tanácsnok abból az alkalomból, hogy elkészült az árnyékolórendszer a sétálóutca Kölcsey és Somogyi utca közötti szakaszán.

 

A tanácsnok felelevenítette a megvalósítás történetét is. Elmondta, a munkálatokhoz február közepén láttak hozzá, akkor tizennyolc menetes szárat fúrnak be két épületbe, amelyekhez az árnyékolókat tartó kábeleket rögzítették, majd mind a kétszáz négyzetméternyi napvitorlát kifeszítették és rozsdamentes acélelemekkel leszorították, hogy nagy szélben is biztonságos maradjon a rendszer. A vitorlák egy speciális anyagból készültek, erősek és a vizet is áteresztik, színük pedig illeszkedik a Kárász utca színvilágába.

 

A műszaki átadást követően a jövőben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei fogják kezelni a napvitorlákat, azaz ősszel leszedik, tavasszal pedig mindig újra kifeszítik majd.

 

A teljes rendszer tervezése és kivitelezése bruttó 9 millió forintba került.

 

 

– Bízom benne, hogy tetszeni fog a szegedieknek ez a megoldás, és a jövőre folytatni tudjuk a Kárász utca további szakaszán is a napvitorlák felszerelését. Az a célunk, hogy a klímaváltozás káros hatásaival szemben a várost felkészítsük, hogy Szeged továbbra is egy élhető nagyváros maradjon. Ezért volt fontos, hogy a napvitorla elkészüljön, és ezért fontos az is, hogy ezt a fejlesztést folytatni tudjuk a jövőben – mondta a tanácsnok.

 

Mihálik Edvin beszélt arról is, hamarosan konzultációt indítanak a napvitorláról, úgy, ahogyan tavaly a Lapos szabadstrandjával kapcsolatban is tették. Arra lesznek kíváncsiak, mit tapasztalnak a szegediek, tényleg jól hűti-e az utcát, szeretnék-e, hogy folytatódjon a program, valamint arra is rákérdeznek majd, milyen színű vitorlákat látnának szívesen a folytatásban a sétálóutca felett.