Jöhet a 700 forintos benzin, kérdés, mi lesz a kis benzinkutakkal, és meddig marad a hatósági árszabás

A kérdés természetesen költői.
Cservenák Zoltán

2022. január 18. 08:06

Jöhet a 700 forintos benzin, kérdés, mi lesz a kis benzinkutakkal, és meddig marad a hatósági árszabás

Hét éve nem volt olyan drága a Brent olaj, mint most. A 86 dollár 84 centes ár a 2014 októberi időket idézte, a Telex egy orosz hírügynökség adatai alapján már 87 dollár 31 centes árról is írt kedd reggel.

 

A rekord árfolyam egyébként mindettől messze van: 147 dollár volt még 2008-ban. Ezzel együtt is az RTL arról számolt be, hogy ha február közepén kivezetik a hatósági árat, akkor akár 700 forintra is felugorhat a magyarországi üzemanyagár, mivel a szakértők már 150 dolláros rekordárat sem tartanak elképzelhetetlennek.

 

Hétszáz forintos benzinárról beszélt az RTL híradójának Molnár László, a GKI vezérigazgatója is. Szerinte, ha maradna a hatósági ár idén, akkor az autósok jól járnának, a benzinkutaknak viszont hatalmas terhet jelentene.

 

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt mondta az RTL-nek, hogy bíznak a hatósági ár február közepi kivezetésében, épp az üzemanyagárak várható jelentős emelkedése és a kutak ellehetetlenülése miatt.

 

Szegeden a Holtankoljak.hu szerint 467 forint és 477,9 forint között mozog az E10-es benzin ára. A legolcsóbb a madaras hipermarket kútjánál, de a legtöbb helyen az országos 477 forintos átlagár környéke jellemző. A gázolaj országos átlagár 479 forint, ez jellemző a szegedi kutakra is.

 

(RTL, Telex)