Jogerős: nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból az Emmi

A Fővárosi Törvényszék kimondta: nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.
Kékes Viktória

2022. február 02. 09:24

Jogerős: nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból az Emmi

Tavaly augusztusban 28 szerkesztőség nyílt levélben kérte a kormánytól, hogy tegyék végre lehetővé az objektív tájékoztatást a kórházakban uralkodó állapotokról. Az Emmi akkor azzal utasította el a kérést, hogy

 

 „a sajtó számára az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van”.

 

A Telex bíróságon támadta meg a döntést, a Fővárosi Törvényszék pedig megállapította, hogy az újságírók kitiltása nem tartozott a minisztérium hatáskörébe. A bíróság szerint az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium sem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna.

 

A bíróság azt is kimondta, hogy a döntés joga minden esetben az intézmények vezetőinek a kezében van. A TASZ szakértője a Telexnek elmondta, hogy 

 

nagyon remélem, hogy ezek után lesz olyan intézményvezető, aki be fogja engedni a sajtót. Mivel ez nemhogy nem hátráltatná, sokkal inkább katalizálhatná a járvány elleni védekezést. Ha látjuk, hogy nagy a baj, akkor azt jobban el is hisszük”.