Jogerős: megsérti a magyar állam a halmozott fogyatékossággal élők emberi méltóságát

A bíróság ítélete kimondja, hogy támogatott lakhatást kell biztosítani a súlyos fogyatékossággal élők számára. A kormány állítása szerint 206 helyszínen 25 milliárd forintért terveznek lakóházakat felépíteni erre a célra. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy az érintettek mikortól vehetik igénybe ezeket.
Kékes Viktória

2022. április 19. 10:48

Jogerős: megsérti a magyar állam a halmozott fogyatékossággal élők emberi méltóságát

Az ENSZ által 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezményének megfelelően az állami szervek kötelesek lennének megfelelő támogatott lakhatást biztosítani a súlyos fogyatékossággal élőknek. Csakhogy ilyen lehetőség Magyarországon nincs. A Társaság a Szabadságjogokért ezért hat, súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekét otthon nevelő édesanya nevében beperelte a magyar államot emberi méltóságuk megsértése miatt. 

 

Négy év pereskedés után a bíróság jogerős ítéletében kimondta, hogy a családok számára azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket, valamint családonként 10 millió forint kártérítést is megítélt nekik. Ezen felül a kedvezményes lakások átadásáig az államnak kötelessége tehermentesíteni gondozók kirendelésével az édesanyákat.

 

Az érintettek abban bíznak, hogy az ítélet irányadó lesz az államnak. A sérült gyermekeket nevelő szülőket tömörítő Lépjünk, hogy léphessenek egyesület elnöke az RTL Híradónak azt mondta, bíznak abban, hogy az állam végre észreveszi: családok ezrei vannak kilátástalan helyzetben. 

 

Az RTL megkérdezte a kormányt, hogy a bíróság ítéletének megfelelően, mikor biztosítanak lakhatási támogatást az érintetteknek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszában azt írta, hogy 206 helyszínen 25 milliárd forintért terveznek lakóházakat felépíteni erre a célra. Azt azonban nem tudni, hogy ezek mikorra készülnek el és mikortól vehetik birtokba azokat súlyos fogyatékossággal élő honfitársaink.