Jogerős: ki kell adnia a kormánynak a Mátrai Erőművel kapcsolatos miniszteri határozatokat

Mager Andrea vagyonminisztert Tóth Bertalan perelte be, mivel közérdekű adatigényléssel sem tudott betekintést nyerni az állami MVM-et érintő dokumentumokba. A szocialista politikust elsősorban a Mátrai Erőmű eladását erintő miniszteri döntések érdekelték. Nem véletlenül.
Kékes Viktória

2022. február 09. 13:08

Jogerős: ki kell adnia a kormánynak a Mátrai Erőművel kapcsolatos miniszteri határozatokat

2017-ben döntött úgy a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát birtokló német cég, hogy megszabadul az ekkor már veszteségesen működő erőműtől. A győztes vásárló, Mészáros Lőrinc 5,9 milliárd forintért vásárolta meg az erőművet, kivett belőle 11,2 milliárd osztalékot, majd továbbadta az MVM-nek - azaz az államnak, azaz nekünk - 17,4 milliárd forintért. Az erőmű ekkor már akkora adósságot halmozott fel és akkora veszteséget termelt, hogy az állam előbb 57,7-, majd 45,2 milliárd forintot költött rá. 

 

Összességében így nekünk, adófizetőknek ezidáig 120,2 milliárd forintba került ez a meglehetősen korrupciógyanús üzlet, amellyel ismét csak Mészáros Lőrinc járt nagyon jól.

 

Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke Mager Andrea, nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez fordult az ügyben. Az ő döntéseiből derülhet ki ugyanis, hogy milyen okok miatt döntött úgy az állam, hogy megvásárolja a jócskán veszteséges Mátrai Erőművet. A vagyonminiszter azonban nem adta át a kérdéses határozatokat, ezért Tóth a bírósághoz fordult. 

 

A Fővárosi Ítélőtábla most úgy döntött, hogy Mager Andreának 15 napon belül át kell adni a kérdéses dokumentumokat a szocialista képviselőnek.

 

Tóth Bertalan a Népszavának azt mondta elvárja, hogy Mager haladéktalanul teljesítse a bíróság jogerős ítéletét, tartsa be a törvényeket és fejezze be a titkolózást. 

 

Mindenkinek joga tudni, miért, hogyan és kinek akarja átjátszani a Fidesz az egyik legértékesebb nemzeti vagyonunkat.