Jógázz, és egyél valami finomat! Brunch Jógán jártunk Szegeden

Vannak elsőre furcsa, ám valójában teljesen logikus párosítások a közkedvelt szabadidős tevékenységek között. Ilyen a méltán híres Cars & Coffee, magyarul autók és kávé, ami bár nem igazán függenek össze, ha az ember reggel akar autócsodákat bámulni, akkor ahhoz úgyis le kell döntsön egy jó adag kávét. Valahogy így működik a Brunch Jóga is, amit a szegedi Science Hotelben lestünk meg.

2020. március 08. 18:20

Az egyik résztvevő, Csizmadia Katalin szerint a jógához jól hozzákapcsolható a brunch, ha egészséges ételeket tálalnak fel. „Mindig örülök, ha különleges, egyedi alkalmak vannak, mert ezek kizökkentenek a hétköznapokból” – tette hozzá. Csizmadia Katalin azt is elmondta: ilyenkor hétvégén jól esik tovább aludni, ébredés után hasznos a jóga, utána pedig jól jön egy késői villásreggeli.

A jógától ódzkodóknak azt üzeni: a testnek és a léleknek is nagyon hasznos a jóga, mert mindkettőt karbantartja. A hétköznapi koncentrációban és a dolgok elengedésében segít sokat, ha megtanulunk jógázni, akkor képesek leszünk jobban odafigyelni a körülöttünk lévő dolgokra.

Nyújtás, nyugalom, önmagunkra figyelés: meg még mennyi minden a jóga! Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

„Egészséges életmódot és nyugalmat sugall egy ilyen rendezvény. Nekem azért fontos a jóga, mert egész nap ülőmunkát végzek, és remekül kompenzálja az egésznapos üldögélést a gép előtt. Öt éve biztosan csinálom már”

– mondta Novai Gergő, aki először járt Brunch Jógán. A férfiaknak azt üzeni, hogy nyugodtan próbálják ki a jógát, nem fogják megbánni.

Aufmuth Lili rendszeresen aerobikozik, most elsősorban a nyugalomért és az izmai nyújtása miatt jött. A jó társaság és az egészséges reggeli is nagyon fontos neki.

Reggeli: ez is a brunch jóga része

A jóga több mint egy mozgásforma. A jóga – leegyszerűsítve – egy mozgásos meditáció, ami segít a jelenben lenni. A figyelmünk ugyanis nagyon sokszor kifelé irányul, azzal foglalkozunk, hogy mit gondolnak rólunk mások. De ha az itt és mostban vagyunk, nem a múlttal és a jövővel foglalkozunk, akkor jobban oda tudunk figyelni magunkra – foglalta össze a jóga egyik fontos elemét Hézső-Roszkos Mónika jógaoktató, a Brunch Jóga vezetője.

A nevéhez fűződik a Spot Jóga Szeged, ennek lényege, hogy mindenféle helyszínen szervez jógát. Így jutott el a Science Hotelbe is.

Mónika azt is elárulta, hogy a „megérkezésben” sokat segít a légzésünk figyelése.

„Azzal, hogy figyeljük a légzésünket, automatikusan hatunk az idegrendszerünkre. A légzésünk – egészséges keretek között történő – tudatosan szabályozásával megnyugszunk. Így pedig nyugodtabban tudunk reagálni a környezeti hatásokra, ezáltal kevesebb konfliktusunk lesz”

– magyarázta. A jógaoktató arra is felhívta a figyelmet, hogy a jógaórákon megtanult módszerek az élet minden pillanatában alkalmazhatók.

Hézső-Roszkos Mónika jógaoktató: Figyeljünk a légzésünkre!

Hézső-Roszkos Mónika szerint sokan a felelősség miatt sem tudnak változtatni az életükön. Úgy látja, ez a döntések felvállalásáról szól, és az is döntés, hogy felkelünk és lemegyünk edzeni vagy jógázni, miközben tudatosan nyugalomban éljük az életünket, tudatosan és egészségesen táplálkozunk, nemet mondunk az egészségtelen életmódra.

Z