Joe Biden véghezviheti azt az Egyesült Államokban, amit Botka László miniszterelnök-jelöltként akart itthon megvalósítani

Fizessenek a gazdagok! – Amerikában ez most valóban megvalósulhat: akinek 50 millió dollár fölötti vagyona van, arra két százalékos vagyonadót vetnének ki.

2021. március 02. 18:24

Joe Biden véghezviheti azt az Egyesült Államokban, amit Botka László miniszterelnök-jelöltként akart itthon megvalósítani

A Business Insider írt arról a demokrata törvényjavaslatról, amelynek lényege, hogy a gazdagok különadót fizetnek:

akinek az adóévben az éves átlagos vagyona meghaladja az 50 millió dollárt annak a két százalékos adót kellene fizetnie, 1 milliárd dollárt meghaladó vagyonra pedig egy százalékos pótadót vetnének ki a két százalékon felül.

A javaslat egyik előterjesztője Elizabeth Warren, aki már régóta küzd azért, hogy az amerikai kabinet bevezesse a különadót. Tíz év alatt legalább 3000 milliárd dollár bevételt jelentene ez az adónem és egy százalékkal növelné évente az Egyesült Államok GDP-jét. A számítások szerint az adó 2023-ban nagyjából 100 ezer amerikai háztartást érintene. A törvényjavaslat úgy teremtene igazságosabb gazdaságot, hogy közben a háztartások 99,95 százalékának terhei nem növekednének.

Hogy tényleg sikerül-e Joe Biden adminisztrációjának átvinnie az elképzeléseket, az hamarosan kiderül.

2017-ben, amikor Szeged polgármesterét, Botka Lászlót miniszterelnök-jelöltnek kérte fel az MSZP, kísértetiesen hasonló elképzelések szerepeltek a miniszterelnök-jelölti programban. Abban az is olvasható volt, hogy

„ahhoz, hogy Magyarország leszakadó felét felzárkóztassuk, nem elég tehát az esélyegyenlőség ígérete. A viszonylagos vagyoni egyenlőségre is törekednünk kell.”

Az Amerikai Egyesült Államok ebben most példa lehet. Sőt, újra példa lehet. Sőt, négy év után újra, jó, követendő példa lehet.

gszl

Címlapon

mutasd mind