Joe Biden megbékélést ígért győzelmi beszédében

Magyar idő szerint hajnali 2 órakor tartotta meg győzelmi beszédét az Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke, Joe Biden, és alelnöke, Kamala Harris.

2020. november 08. 09:15

Joe Biden megbékélést ígért győzelmi beszédében

Először az új alelnök szólalt fel, Kamala Harris lesz az első nő amerika történetében, aki betöltheti ezt a posztot:

„Lehet, hogy én vagyok az első nő ebben a tisztségben, de nem én leszek az utolsó”

Az elhunyt John Lewis konresszusi képviselő szavait idézve elmondta:

„A demokrácia nem állapot, hanem cselekvés Ez azt jelenti, hogy az amerikai demokrácia nem szavatolt, és éppen csak annyira működőképes, amennyire készen állunk harcolni érte.”

Kamala Harris után Joe Biden, az Egyesült Államok új, 46. elnöke beszélt a győzelemről és az előttük álló feladatokról:

„Az emberek kinyilvánították véleményüket. Tiszta és meggyőző a győzelem, amelyben az emberek nyertek.”

– mondta Joe Biden. Megjegyezte, hogy 74 millió voksot kapott, senki sem nyert még ilyen sok szavazattal az amerikai elnökválasztások története során. Megtisztelőnek nevezte az amerikaiak belé vetett bizalmát és beszédében azt ígérte, hogy felszámolja az országban kialakult megosztottságot:

Elnökként arra fogok törekedni, hogy a megosztás helyett egyesítsek; hogy ne csak a vörös és kék államokat lássam magam előtt, hanem az Egyesült Államokat. Teljes szívemmel azért harcolok majd, hogy elnyerjem mindenki bizalmát.

Az új elnök a koronavírus-járvány megfékezését tartja elsődeleges feladatának, ennek érdekében már hétfőn elkezdik összeállítani azoknak a kutatóknak és szakértőknek a csoportját, akik ebben a segítségére lesznek. További tervei között szerepel az amerikai középosztály újbóli megerősítése és az ország külkapcsolatainak helyreállítása.

„Az Egyesült Államok sosem szembesült azzal, hogy amit megpróbált, azt ne vitte volna végbe.”

– fejezte be győzelmi beszédét.

 

Címlapon

mutasd mind