Joe Biden megadóztatja a gazdagokat, hogy a családokon segítsen

Az Egyesült Államok elnöke szerint fizessenek a gazdagok és kapjanak több támogatást a rászorulók.

2021. április 22. 17:57

Joe Biden megadóztatja a gazdagokat, hogy a családokon segítsen

Emelni fogja a dollármilliomos befektetőkre kiszabott adókat Joe Biden amerikai elnök, a pénzből pedig az oktatásra és a családok támogatására akar elsősorban költeni – írja The New York Times. Az intézkedéscsomag része annak a 4000 milliárd dolláros progamnak, aminek a segítségével Biden újra akarja indítani az Egyesült Államok gazdaságát. Csak azok fizetnek majd többet, akik tényleg gazdagok:

Elnöki kampányában Joe Biden azt ígérte, hogy nem fog emelkedni az adóterhe senkinek, aki évente 400 ezer dollárt (körülbelül 120 millió forintot), vagy annál kevesebbet keres.

A most nyilvánosságra került intézkedések ennek megfelelően azokra fognak vonatkozni, akik 1 millió dollárnál, vagyis nagyjából 300 millió forintnál magasabb éves jövedelemmel rendelkeznek. A rájuk vonatkozó, legmagasabb adókulcs a javaslat szerint 39,6 százalékra fog emelkedni. A korábbi 20 százalékról szintén 39,6 százalékra emelkedik a tőkejövedelmeket terhelő adó is. Megszüntetnek továbbá olyan kedvezményeket, amelyeket eddig azok vehettek igénybe, akik jelentős vagyont örököltek.

Az így keletkező forrásokból Biden elsősorban a családoknak járó, 1900 milliárd dolláros progamját szeretné meghosszabbítani, illetve oktatási célokra költene – de a részletek még kidolgozás alatt állnak.

Hasonló, a leggazdagabbak megadóztatására és a szociális védelem erősítésére vonatkozó programmal Magyarországon Botka László jelentkezett korábban.