Jóból is megárt a sok – Zsadányi Nagy Csaba olvasói levele

Ez a régi bölcselet jutott eszembe, amikor ötödször is megválasztották, bocsánat, a parlament megszavazta Orbán Viktort miniszterelnöknek.
Szegedi Tükör

2022. június 06. 13:40

Jóból is megárt a sok – Zsadányi Nagy Csaba olvasói levele

Megérdemeltük, mi nem akartunk változást. Lehet azon vitázni, mit is ér ez a tisztség, de a gyakorlatban teljes jogkörű, ismételten kétharmados hatalomgyakorlást. Nem a miniszterelnök a legfőbb közjogi méltóság, csak a második, az első vezető jelenleg a köztársasági elnök, aki egyben a honvédség főparancsnoka is. A rangsorban az Országgyűlés elnöke a harmadik, az Alkotmánybíróság, majd a Kúria elnöke zárja a sort.

 

A köztársasági elnököt nem közvetlenül választják, ezt az 1989-ben tartott négyigenes népszavazás mondta ki 0,14 százalékos (6101 fő) többséggel, s ezzel a rendszerváltozás legnépszerűbb politikusát, Pozsgay Imrét félreállította. A Szegedről indult, Komócsin Mihály helyi despotát legyőző Király Zoltán népszavazást javasolt azzal a céllal, hogy az elnökválasztás közvetlen választás legyen. Mivel a nyári időpont miatt a szavazási részvétel alacsony maradt, a szavazók túlnyomó többsége, 85,9 százaléka hiába támogatta a közvetlen választást, ez az arány semmire nem kötelezte a parlamentet.  

Magyarországon a főpolgármesteri tisztség a legmagasabb közjogi funkció, ami közvetlen választással tölthető be. Tehát a poszt a legdemokratikusabb, és ez piszkálja is a Karmelita kolostor lakóit.

 

A Holdról is látható győzelem a Fideszt is meglepte. Visszajött Spanyolhonból a legderekabb vej, rögtön kapott félmilliárdos vissza nem térítendő támogatást. De volt olyan gazda, aki 612 milliót kapott epertermesztésre, de egy szemet sem produkált. Nem szűkmarkúak! Tíz éve még extraadót találtak ki a magas végkielégítésekre, ma a 30 milliós miniszteri bánatpénz teljesen elfogadható a számukra. De kaptak a búcsúzó képviselők is, függetlenül attól, folyik-e ellenük büntetőeljárás.

 

Új ismerősünk kért 50 milliárdot hitelbe, amiből vett egy repülőgépgyárat, s mit tesz isten, már közel húsz gépet meg is rendelt a Magyar Honvédség! Percek alatt visszafizeti a kölcsönt, marad a gyára további profittermelésre. Többen gratuláltak a zseniális ötlethez, mások az összeférhetetlenségről kérdezték az új minisztert, aki állította, nem lesz semmilyen jogszabályba ütköző dolog. Jönnek az új és régi arcok, néha meglepő hitvallással. A rendőrminiszter nem ígér semmit, de azt betartja. Megerősíti az iskolarendőrség fegyverzetét, lehet, hogy jogszerű lesz a nádpálcázás is. Rogán Antal kezében lesz minden, kémelhárítás, titkosszolgálat. Nyugodtan ülhet a Pegazuson.

 

Vannak tehát változások, csak nehogy úgy járjunk, hogy ami régi, az már nem jó, ami új, az nem szép, sőt, elfogadhatatlan! Ötszörös válogatott középcsatárunk a végén megint elrúgja a pöttyöst, akár a Holdig, feledve az eddigi megszégyenítő kritikákat, feledve mindent, nem tanulva az új helyzetből.

Pedig az Unió már sokat tanult. Orbánt se várják már a V4-ek, Brüsszelben pedig ott a jogállamisági eljárás. Lökd ide a zsozsót – ez az idő elmúlt. De nem a NER-lovagok fognak pórul járni, mert már megszereztek autópályákat, vasutat, szinte mindent, ami mozdítható.

 

Dr. Zsadányi Nagy Csaba