Jobb velük egyetérteni: Majánál és Boldizsárnál kevesen tudnak jobban vitatkozni

A szegedi Kelemen Maja és Bősze Boldizsár második helyezést ért el az első országos középiskolai vitaversenyen. A Vitamétával kapcsolatban elhangzott az vélemény, hogy ha a magyar politikusok is úgy tudnának vitázni, mint a magyar gimnazisták, akkor Magyarország nem itt tartana.
Szabó C. Szilárd

2022. április 17. 16:15

Jobb velük egyetérteni: Majánál és
Boldizsárnál kevesen tudnak jobban vitatkozni

– A Vitaméta egy nagyon jó kezdeményezés, mert a magyar oktatásában nem jelenik meg a strukturált vitázás – mondta lapunknak a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizedikese, Kelemen Maja, aki osztálytársával, Bősze Boldizsárral második lett az első országos középiskolai vitaversenyen, a Vitamétán.

 

Maja elmesélte, hogy a Radnótitól teljesen függetlenül zajlott a vitaverseny, így az iskolájuk még csak nem is tudott a jelentkezésükről.

 

– Nem az iskolában, nem osztálytermi kereteken belül készültünk a Vitamétára. Nagyon nagy segítséget nyújtott viszont a verseny szervezői által tartott felkészítés, amelyen tavaly októbertől kezdve online vettünk részt, majdnem minden szombaton – mondta a tizedikes gimis, aki Boldizsárral együtt biológia szakon tanul a Radnótiban. Azért jelentkeztek a versenyre, mert szerették volna elsajátítani a strukturált vitázás alapjait és fejleszteni retorikai készségeiket. Noha egyikük sem készül olyan pályára, ahol elengedhetetlen a vita és az ékesszólás, de úgy gondolják, hogy a Vitamétán szerzett készség az élet bármely területén hasznos lehet.

 

A Vitaméta döntőjét a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban rendezték meg. Az ötvennyolc induló csapatból négy jutott a döntőbe, köztük a szegedi csapat.

 

A Vitaméta a brit parlamenti viták szabályai szerint zajlott. Ez a világszerte legtöbbet használt strukturált vitaforma – a legnagyobb nemzetközi vitaverseny, a World Universities Debate Championship is ezt használja. A szabályok szerint két oldal vitatkozik arról, hogy kívánatos volna-e a szóban forgó indítvány hatályba lépése. Az indítványt mindig a kormányoldal támogatja (pro) és az ellenzék ellenzi (kontra). Mindkét fél célja, hogy meggyőzze a T. Házat, azaz a zsűrit a saját igazáról.

 

– Az oldalt és a pozíciót minden esetben sorsolták. A selejtezők beosztását egy algoritmus végezte, a döntőben azonban a hagyományos formában, egy sapkából húztunk oldalt és pozíciót – mondta Kelemen Maja. A döntőben a kalapból kisorsolt indítvány szerint az volt a téma, hogy „A Ház ellenzi a politizálást az iskolákban”. A versenyről tudósító Qubit azonban megjegyezte: még mielőtt félreértés esne, a Vitaméta selejtezőiben és elődöntőiben egyebek mellett a romantikus szerelem létjogosultsága, a szuperhősös filmek betiltása és a tömegközlekedés magánkézbe adása is a megvitatandó témák között szerepelt.

 

Az indítványt mindkét fél a vita előtt pontosan tizenöt perccel kapja meg – ennyi idejük van a témából felkészülni. A felkészülési idő alatt semmilyen más segédeszközt nem lehet használni, csak papírt és tollat.

 

A döntőben két csapat érvelt a kormány, két csapat pedig az ellenzék oldalán. A debattőrök egyenként hét percig beszélhettek egyhuzamban és összesen, kormány-ellenzék-kormány-ellenzék sorrendben. A szabályok szerint bárki megszakíthatta a másik beszédét. Ezek a megszakítások az úgynevezett POI-k (point of information): keresztkérdések vagy kijelentések, amelyeket mindig a beszélővel ellentétes oldal tagjai tesznek fel, hogy rámutassanak az érvelési hibákra. A beszélőnek a POI-ra azonnal reagálnia kell: vagy elutasítja, hogy válaszoljon, vagy gyorsan megválaszolja azt. Azt a beszélőt, aki egyetlen POI-ra sem válaszolt, pontlevonással büntette a zsűri.

 

 

A The Company nevet viselő szegedi csapat a kormányoldalt húzta ki a kalapból. Hogy végül miként is döntött a T. Ház abban a kérdésben, hogy lehessen-e politizálni az iskolákban, arra a verseny végeredménye adta meg a választ – írta a Qubit. A döntőbe jutott négy csapat közül a Meliorizmus és a Debuták nevű páros képviselte az ellenzéket, vagyis a politizálás lehetőségét biztosító oldalt; a The Company és az Allaturus nevű duók pedig a kormányoldalon vitáztak.

 

A 2021/2022-es Vitaméta döntőjének eredménye

  1. Meliorizmus: Erdős Anna és Sinkovics Sámuel (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium)
  2. The Company: Kelemen Maja Eszter és Bősze Boldizsár (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
  3. Debuták: Bolla Péter és Gerely Szilárd (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)

 

Jobban tudtatok volna érvelni, ha az ellenzéki oldalt képviselitek? – kérdeztem Majától.

 

– Alapvetően nem azon kell múlnia a vitának, hogy melyik oldalon vagy, mert egy igazán jó vitázó mindkét oldalon megállja a helyét. Valóban kicsit szerencsétlenül jött ki a döntőben, hogy a kormányoldalon kellett érvelnünk, mert nyilván az emberek többsége a téma tekintetében az ellenzéki oldalt támogatja. Ez elviekben a bírókat nem befolyásolta, de senki sem tud teljesen független maradni. Nem ennek tulajdonítjuk a második helyünket, és mi elégedetten távoztunk a versenyről – válaszolta Kelemen Maja, aki nem tartja elképzelhetetlennek, hogy jövőre is elindulnak Boldizsárral a Vitamétán.

 

Az arany- és ezüstérmes csapat jutalmul nézőként jelen lehet a világ legrangosabb vitaversenyén, a World Universities Debating Championshipsen, amelyet idén nyáron rendeznek meg, Belgrádban.

 

– Mindenképpen szeretnénk elmenni a háromnapos világversenyre, amin a szervezők ígérete szerint a szerb főváros főbb nevezetességeit is megnézhetjük – mondta Kelemen Maja.