Jó napot, tanár úr! Találkozásunk Kamarás Györggyel – Berecz Árpádné olvasói levele

Ő kritikusan írt. Írásaiban rákérdezett a társadalmi ellentmondásokra, feltárt egyes problémákat, amelyekre magyarázatokat várt.
Szegedi Tükör

2021. december 05. 12:28

Jó napot, tanár úr! Találkozásunk Kamarás Györggyel – Berecz Árpádné olvasói levele

A lányommal mentünk az utcán, amikor szembejött velünk mindkettőnk kedves ismerőse. Mivel nem ismert fel minket, ráköszöntünk:

– Jó napot, kedves tanár úr!

A tanár úr lelassított és szemüvege mögül kérdően ránk tekintett.

– Tanár úr! Valamikor ugyanabba a lapba írogattunk – mondtam neki.

– Kedves tanár úr! Engem meg a Ságvári-gimnáziumban tanított – fűzte hozzá a lányom, majd így folytatta: – Nagyon szerettük az óráit, mert élményszerűek voltak. Sokat mesélt nekünk úti élményeiről.

– Igen, a földrajzórát lehetett színesíteni – válaszolta, de nem voltunk benne biztosak, hogy megismert minket.

 

A lányom felelevenített ott helyben egy régi történetet.

 

– A tanár úr mesélte, hogy amikor a Szovjetunióban volt, és egy üzletben masszírozógépet kért az eladónőtől, ügyelt arra, hogy a nőnemű melléknevet egyeztesse a főnévvel, tehát: maszírnaja masína. Az eladó megértette, és tanár úr megkapta a masszírozó masinát.

 

– Igen, ez így volt – mondta mosolyogva a tanár úr, és közelebb lépett hozzánk. –Régen még oroszt is tanítottam, pedig írni sem tudtam oroszul – tette hozzá humorosan, ami után felelevenített néhány, a tanítása alatti kedves történetet az életéből. Ugyanolyan lelkesen és derűsen beszélt, mint ahogy a földrajzóráit is tartotta.

 

Amikor elbúcsúztunk, a lányom még megemlítette, hogy a tanár úr nagyon szigorú volt, de szerették a tanítványai.

 

A tanár urat a lányom elmondásai alapján ismertem meg, majd mint „írótársak” ugyanabba a lapba írtunk Szegeden. Ő kritikusan írt. Írásaiban rákérdezett a társadalmi ellentmondásokra, feltárt egyes problémákat, amelyekre magyarázatokat várt.

 

Amikor időnként összefutottunk az utcán, megbeszéltük egy-egy olvasói levelét – néha eltérő szemszögből, de végül mindig megegyezéssel váltunk el.

 

Aztán, amikor már nem jelentették meg az írásait – visszavonult.

 

Nagyon sajnálom, hogy nem olvashatok tőle több szöveget, amelyek többsége fiatalabb kori élményeihez kapcsolódott, de hű leírást adott a kor viszonyairól is, és minden írásában ott volt a humor. Társadalmi kérdésekben sokszor más volt a véleményem, de mindig gondolkodásra késztetett. Az igazság keresésében csak úgy juthatunk előre, ha meghallgatjuk a másikat, a másik érveit is – és elutasítás helyett megfontoljuk.

 

Kedves Kamarás György tanár úr! Mint írótársnak és mint kiváló tanárnak sok szeretettel kívánunk további jó egészséget!

 

Berecz Árpádné

 

Nyitókép: Mészáros Tibor Közelebb című beszélgetéssorozata