Jó magyar szereplés a felvidéki megyei választáson

A Magyar Közösség Pártja nyerte a magyar szavazatokért folyó csatát, de a HÍD (MOST) is jól szerepelt a szombati felvidéki megyei voksoláson.

A megyei választások első fordulója megmérettetés és presztízscsata is volt egyben a magyar szavazatokat megcélzó két párt között, e tekintetben az MKP csaknem négyszer annyi mandátumot gyűjtött, mint a Most-Híd - derül ki a FelvidékMA hírportál összegzéséből.

Ha csupán a száraz statisztikai adatokat nézzük, akkor 37:16 volna az arány, a HÍD (MOST)  magyar-szlovák vegyespárt azonban szlovákok által lakott járásokban is indult, szlovák jelölteket is állított, míg a Magyar Közösség Pártjának esetében csak magyar jelöltekről volt szó, akik kizárólag a magyarok által lakott régiókban, járásokban indultak. A magyar képviseletet tovább árnyalja, hogy függetlenként is szerzett magyar jelölt képviselői helyet.

Ha csak a magyar jelöltekre és az általuk lakott régiókra tekintünk, akkor hivatalosan 37:11 az arány az MKP javára, valójában a Szenci járásban indult Gujber László az MKP aktív tagja, valamint a Lévai járásban mandátumot szerzett Cseri Zita végig az MKP-val kampányolt, minden bizonnyal egy frakcióban ül majd az MKP-sokkal is Nyitra megye önkormányzatában. A járások közül csupán a pozsonyiban előzte meg a Most-Híd az MKP-t - derül ki a FelvidékMA elemzéséből.

Az MKP és a HÍD (MOST) a következő képviselőket juttatta a szombati szlovákiai megyei választáson mandátumhoz a magyarok által lakott járásokban:

"text-decoration: underline\"">Pozsony megye
Pozsonyi járás
MKP:  Schwartz Zsuzsa
Most: Horváth Attila,  Ožvald Erzsébet, Virág Ildikó

Szenci járás
MKP: Németh Gabriella, Pomichal István, Gujber László
Most-Híd: Juraj Kadnár, František Šebej és Gabriela Ferenčáková

""text-decoration: underline\"">Nagyszombat megye:
Dunaszerdahelyi járás:
MKP: Bárdos Gábor, Hájos Zoltán, Bacsó László, Menyhárt József, Kvarda József, Fenes Iván
Most-Híd: Nagy József, Érsek Árpád

Galántai járás:
MKP: Berényi József, Forró Krisztián, Biró László, Agócs Gergely, Pék László
Most-Híd: Gál Gábor, Ervin Chomča

""text-decoration: underline\"">Nyitra megye
Komáromi járás:
MKP: Horváth Árpád, Stubendek László, Földes Csaba, Szabó Olga, Petheő Attila, Becse Norbert, Gyarmati Tihamér
Most-Híd: Jobbágy József

Érsekújvári járás:
MKP: Farkas Iván, Szigeti László, Hugyivár Imre

Lévai járás:
MKP: Csenger Tibor, Cseri Zita (függetlenként indult)
Nyitrai járás: 0 - 0

Vágsellyei járás:
MKP: Borsányi Gyula, Baranyay Zsolt, Jancsó István

Besztercebánya megye

Nagykürtösi járás
MKP: Jámbor László

Losonci járás:
MKP: Csúsz Péter

Rimaszombati járás:
MKP: Juhász Péter, Rigó László, Auxt Ferenc

Kassa megye
Kassa-környék
MKP: Iván László, Köteles László, Zachariaš István

Tőketerebesi járás
MKP: Furik Csaba
Most-Híd: Sačko Géza

Rozsnyó járás
Most: Pavol Burdiga

Négy magyarok által lakott járás is magyar képviselő nélkül maradt, ezek a Nyitra, Nagyrőce, Nagymihály és Kassa központú járások. A magyar képviselőkről szólva meg kell említenünk, hogy a független Nagy György is mandátumot szerzett a Rozsnyói járásban.
Az eredményeket tekintve helytállónak bizonyult az MKP-nak az a kiinduló javaslata, hogy azokban a körzetekben, ahol a magyarok többségben vannak, induljon teljes listával mindkét párt, ahol pedig kevesebben vannak, mint a szlovákok, szülessen megegyezés. Mindhárom magyar többségű körzetben (Dunaszerdahely, Komárom, Párkány) a két párt vitte el egymással szemben indulva is az összes mandátumot, sőt – meglepetésre – ez még az alig 40 százaléknyi lakosságú Galántai járásban is így történt.

 Kitekintve egész Szlovákiára megállapítható, hogy a Robert Fico miniszterelnök vezette SMER - Irány, Szociáldemokrácia három megyében már az első fordulóban megszerezte az elnöki posztot, további négyben is vezet a képviselőjük, de ezekben abszolút többség híján második fordulót. Pozsony megyében viszont vezet a jobboldal: jelöltjük, Pavol Freso - akit a HÍD és az MKP is támogat - több mint 48,4 százalékot szerzett, kétszer annyit, mint balos ellenfele. A második fordulóba egyetlen magyarként bejutott Berényi József, az MKP elnöke, aki a nagyszombati régióban 18,33 százalékos szavazataránnyal szerezte meg a második helyet.

Forrás: FelvidékMA - mkp.sk

"
Tovább olvasom