Jó kérdés: a Reök-palotából indul a Magyar Színházi Társaság beszélgetéseinek új évada

Országjárásra indul hatodik évadában a Jó kérdés című beszélgetéssorozat, az első állomás szeptember 21-én, szerdán, a magyar dráma napján Szeged lesz. A beszélgetést élőben, online lehet majd követni a Szegedi Nemzeti Színház, a Magyar Színházi Társaság és a Jó kérdés Facebook-oldalán.
Rafai Gábor

2022. szeptember 19. 16:21

Jó kérdés: a Reök-palotából indul a Magyar Színházi Társaság beszélgetéseinek új évada

A Jó kérdés 2017 szeptemberében indult, középpontjában azóta is aktuális, szakmai, de a nagyközönség számára is érdekes, izgalmas témák állnak. 

 

Öt év után a beszélgetéssorozat változatlan célkitűzéssel országjárásra indul, hogy a szélesebb közönség számára is bemutassa tagszínházait, emellett megismertesse a Magyar Színházi Társaság tevékenységét. 

 

A Magyar Színházi Társaság a legnagyobb hagyományú magyarországi színházi szervezet, jogelődje 1949-ben alakult, jelenlegi formájában 1997 óta működik. Tagjai hivatásos színházak, szakmai érdekvédelmi szerveztek és egyéb szakmai intézmények.

 

Szegedi vendégek eddig is érkeztek a Jó kérdés beszélgetéseire: Schneider Jankó a gyerek- és ifjúsági színházakról, Barnák László pedig a Budapesten túli operaéletről mesélt. 

 

A Klasszikusok újragondolva alcímű sorozat első állomása nem véletlenül indul szeptember 21-én Szegedről: a városban a Magyar Színházi Társaságnak három tagja is van. 

 

A Reök-palotában rendezett beszélgetésen Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Schneider Jankó, a Kövér Béla Bábszínház művészeti vezetője, Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház igazgatója vesz részt a tagszínházak képviseletében. 

 

Szó esik az évadindulásról, az első bemutatókról, a szezon terveiről, de ahhoz, hogy az egyes városok színházi életét aktuális országos, illetve helyi történeti kontextusban is megismerjék a nézők – szintén az évad újdonságaként – minden helyszínen lesz egy színházi szakíró vendég is: Szegeden Jászay Tamás színikritikus. 

 

A Jó kérdést ezúttal is Seres Gerda újságíró vezeti. 

 

A Reök-palota Zöld Szalonjában szeptember 21-én, szerdán délután 4 órakor kezdődő esemény a nagyközönség számára ingyenes, nyilvános, de a Szegedi Nemzeti Színház, a Magyar Színházi Társaság és a Jó kérdés Facebook-oldalán online is követhető. 

 

A Zöld Szalon korlátozott befogadóképessége miatt a helyszíni részvételhez előzetes regisztráció szükséges a gyakornok@szegediszabadteri.hu e-mail címen.