Jill Biden váratlanul megjelent Ungváron, találkozott Olena Zelenszkával is

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. május 8-án este.
Garai Szakács László

2022. május 08. 20:30

Jill Biden váratlanul megjelent
Ungváron, találkozott Olena Zelenszkával is

Amerikai diplomaták tértek vissza Kijevbe

Az Egyesült Államok ukrajnai külképviselete bejelentette vasárnap Christina Queen ideiglenes ügyvivő nagykövet és más amerikai diplomaták visszatérését az ukrán fővárosba. A nagykövetség visszatérését a nácizmus felett aratott győzelem napjára időzítették.

 

Uniós Tanács: az EU egységes az Oroszországgal szemben tervezett újabb szankciócsomag ügyében

Az uniós tanács és az Európai Bizottság vasárnapi közleménye szerint az uniós bizottság felülvizsgált javaslatai alapján az elmúlt napokban intenzív megbeszélések zajlottak a szankciós csomag részleteiről, és az intézkedések többsége tekintetében igen jelentős előrelépés történt. Közölték, hogy az uniós tanács még dolgozik azon, hogy „a szolidaritás jegyében véglegesítse azon tagállamok olajellátási feltételeihez szükséges garanciákat”, amelyek jelenleg nagyon sajátos helyzetben vannak az oroszországi vezetékes szállítás miatt. A tárgyalások a hét elején folytatódnak, hogy a lehető leggyorsabban teljes körű megállapodás szülessen az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagról.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán ismertette az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomag részleteit. Elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Közölte, az EU gondoskodni fog arról, hogy az orosz olajat rendezett módon vonja ki az uniós piacról, és lehetővé tegye az alternatív szállítási útvonalak biztosítását. Az EU ezzel megnöveli az Oroszországra nehezedő nyomást, ugyanakkor csökkenti a járulékos károkat szerte a világon. A csomag mások mellett olyan magas rangú katonatiszteket vonna az uniós megszorító intézkedések hatálya alá, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában, vagy felelősek Mariupol ostromáért. Továbbá a Sberbankot és két másik nagy bankot kizárná a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Az EU emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tervezi megtiltani az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt.

 

Az amerikai elnök felesége villámlátogatást tett Ungváron

Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, és találkozott Olena Zelenszka ukrán first ladyvel – közölte a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás sajtószolgálata. Kárpátalja megyeszékhelyén, amikor Ukrajnában az anyák napját ünneplik. Biden és Zelenszka felkerestek egy ungvári iskolát és találkoztak a háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült és ott ideiglenesen elszállásolt menekültekkel. A sajtóközlemény úgy fogalmaz, hogy az amerikai first lady látogatása azt demonstrálja, hogy az Egyesült Államok magas rangú képviselői támogatják Ukrajnát. Jill Biden látogatását titokban tartották, az esemény nem volt sajtónyilvános, csak a Fehér Ház sajtószolgálata volt jelen.

 

 

Már több mint kétszáz gyerek halt meg a háborúban

Az ukrán főügyészség vasárnapi közlése szerint mostanáig 225 gyerek vesztette életét Oroszország Ukrajna ellen február 24-én indított háborújában. A hivatal hozzátette, hogy ezen felül még több mint 413 kiskorú sérült meg. Ezek nem végleges adatok, mivel még nem tárták fel teljesen a gyerekáldozatok számát azokon a helyszíneken, ahol jelenleg is heves harcok folynak. A főügyészség adatai szerint a legtöbb gyerek – 139 – a kelet-ukrajnai Donyeck megyében esett áldozatul a háborúnak, 116 Kijev megyében, 98 pedig Harkiv megyében. A szombaton a Luhanszk megyei Privillja települést ért orosz támadásban egy 11 és egy 14 éves fiú vesztette életét és két kiskorú lány sérült meg. A napi szintű orosz ágyúzásokban és bombázásokban eddig 1635 oktatási intézmény rongálódott meg, közülük 126 teljesen megsemmisült.

 

Zelenszkij: Putyin a II. világháborút akarja rekonstruálni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, a második világháborúban elhunytak emléknapján a Kijev melletti Borogyankába látogatott, arra a településre, ahol nagy számú civil holttestét találták meg tömegsírokban. Az ott készült videofelvételen Zelenszkij azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy „a bunkerében nem rejtőzhet el” a felelősségre vonás elől. Szavai szerint Oroszország a második világháborút próbálja rekonstruálni, és „elődeit is túlszárnyalni, hogy az emberiség történetének legnagyobb gonoszává váljon”.

 

– Idén másképp mondjuk és másképp halljuk azt, hogy soha többé. Fájdalmasan, kegyetlenül hangzik. Nem felkiáltójellel, hanem kérdőjellel a végén. Azt mondod: soha többé? Mondd ezt Ukrajnának! – emlékeztetett az elnök a második világháborúval kapcsolatban hangoztatott jelmondatra.

 

Azov ezred: végig kitartunk!

A mariupoli Azovsztal acélipari üzem védelmében résztvevő ukrán Azov ezred parancsnoksága közölte, hogy adataik szerint az ukrán erők az Azovi-tengerparti kikötővárosban eddig 2500 orosz katonát öltek meg, több mint ötezret megsebesítettek és hatvan harckocsit megsemmisítettek. Szvatoszlav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese az Azovsztalból közvetített online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a gyártelepet továbbra is lövik az orosz erők, az evakuálás pedig nem fejeződött be. Kifejtette: nem tudják megerősíteni, hogy valóban minden civilt kimenekítettek a területről, mert senki sem tudja, hogy nem maradtak-e még emberek a romok alatt. Felszólította az ukrán vezetést, hogy tegyenek erőfeszítéséket a katonák, közülük is elsősorban a sebesültek kimenekítésére. Illja Szamojlenko, az Azov hírszerzőtisztje pedig kijelentette, hogy az ezred tagjainak nincs más választása, mint folytatni a harcot az orosz erőkkel szemben, mert a hadifogság a halálukat jelentené.

 

Nemhivatalos orosz veszteségek

Szerhij Batcsuk, az Odessza megyei kormányzó szóvivője közölte, hogy a régió fölött az ukrán légvédelem az éjjel megsemmisített két orosz cirkálórakétát.

 

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 25 ezer 500 orosz katona esett el, az ukrán erők megsemmisítettek 199 orosz repülőgépet, 156 helikoptert, 12 hadihajót, 1130 harckocsit, 2741 páncélozott harcjárművet, 509 tüzérségi és 86 légvédelmi rendszert, valamint 179 rakéta-sorozatvetőt.