Jelentősen növelheti az inflációt, ha áthárítják a fogyasztókra az extraprofitadót

A GKI, a kormánnyal ellentétben arra számít, hogy az extraprofitadóval sújtott cégek ezt az új terhet át fogják hárítani a fogyasztókra, ami körülbelül 500 milliárd forintot jelent majd. Ez a lépés tovább emeli majd a jelenleg is 10 százalék felett járó inflációt.
Vass Imre

2022. június 14. 11:52

Jelentősen növelheti az inflációt, ha áthárítják a
fogyasztókra az extraprofitadót

Az érintett ágazatok közül 2021-ben a legnagyobb nyeresége a bankszektornak (555 milliárd Ft) , az energiacégeknek (MOL (550 milliárd Ft) és bioüzemanyag gyártók (60 milliárd Ft) és a kiskereskedelmi ágazatnak (290 milliárd Ft) volt. Ezekre a tervezet szerint rendre 250, 300, 60 milliárd Ft extra adó fog jutni 2022-ben, majd 2023-ban még ennél is nagyobb. – írja a hvg.

 

Amellett a biztosítókat, a kiskereskedelmi láncokat és bioenergia cégeket is kiemelkedően magas adóval sújtja a kormány. Emellett több ágazatban is további jelentős kiadások várnak a cégekre, amelyek éppen ezért a gazdaságkutató szerint az extraprofit adót át fogják hárítani a lakosságra.

 

Az egyszerűen áthárítható adók összege 475 milliárd forint a GKI becslése szerint. A 2022-re 29 ezer milliárd Ft-ra becsült vásárolt fogyasztás alapján a fogyasztói árindex 1,6 százalékpontos növekedése várható – csupán az extraprofit adó miatt – írja elemzésében a gazdaságkutató, amely szerint a kormány ezzel megint csak tovább gerjeszti az inflációt.