Jelenleg a népesség 13-14 százalékának lehetnek napi megélhetési gondjai, jövőre pedig még súlyosabb nyomor vár a szegényekre

Nem csökken az infláció mértéke, csak az üteme lassul.
Kékes Viktória

2022. december 19. 10:56

Jelenleg a népesség 13-14 százalékának lehetnek napi megélhetési gondjai, jövőre pedig még súlyosabb nyomor vár a szegényekre

Pénteken vált hivatalossá, miután az Eurostat közölte a legfrissebb adatokat: 

 

Magyarországon a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban: novemberben 23,1 százalék volt. Több mint duplája az uniós átlagnak, és sokkal magasabb, mint a régió más országaiban. (És ebben még nincs benne a benzinárstop eltörlése.)

 

Nagy Márton miniszter szerint az infláció 25–27 százalék körül tetőzhet a jövő év elején, emellett a kormány arra számít, hogy 2023. decemberre egy számjegyűvé válik.

 

Molnár László szerint viszont az infláció jövőre sem áll majd meg, csak lelassul. A  a GKI vezérigazgatója az RTL Híradónak azt mondta,

 

„Ezt úgy kell elképzelni, hogy a decemberi árakhoz képest már csak 10 százalékkal kell majd többet fizetni. Ez az áremelkedés is közel 20 százalékra fogja hozni jövőre az éves átlagos árindexet – miközben idén csak 14 és fél százalék körülire várható az árindex”.

 

Molnár szerint jelenleg a népesség 13-14 százalékának lehetnek napi megélhetési gondjai, jövőre pedig még súlyosabb nyomor vár a szegényekre, és ezen az önkormányzatok is részben tudnak segíteni, mivel az önkormányzati szektor is ki van facsarva teljes egészében.

 

Pénteken hozta nyilvánosságra az Eurostat friss inflációs jelentését. Ebből az derült ki, hogy novemberben már 23,1 százalékos volt az infláció Magyarországon. Rajtunk kívül csak három országban volt húsz százalék felett: Lettországban (21,7), Litvániában (21,4) és Észtországban (21,4). Őket Csehország (17,2), Lengyelország (16,1) és Szlovákia (15,1) követi. Az Eurostat pénteki adatai szerint az éves infláció mértéke nyolc tagállamban nőtt, 16-ban csökkent, három országban pedig nem változott. Az Európai Unióban átlagosan 11,1 százalékra csökkent.

Címlapon

mutasd mind