Játszva, szórakoztatva nevelik a nézők generációit: egyetlen kőszínházként a szegedi tartott karantén alatt is online tantermi előadást

Kooperáló elnevezéssel színjátszóköröket és más szórakoztató, játékos foglalkozásokat tart a Szegedi Nemzeti Színház, hogy a különböző színpadi műfajokat megszerettesse a következő generációval, azokat a felnőtteket, akik pedig már szeretik, még elkötelezettebbé tegye.
Dombai Tünde

2021. november 24. 08:17

Játszva, szórakoztatva nevelik a
nézők generációit: egyetlen kőszínházként a szegedi tartott
karantén alatt is online tantermi előadást

– A Kooperáló a Szegedi Nemzeti Színház színházpedagógiai alkotóműhelye, ez igazából egy kreatív alkotótér, ahol a színházpedagógiai módszertanra épülve különböző közösségi programokkal várom a fiatalokat és a felnőtteket – mondta Kállai Ákos színházpedagógus. A cél egyfelől a személyiségfejlesztés, közösségépítés, és az is, hogy az emberek gyakorolják a közös gondolkodást, hogy milyen együtt alkotni olyan témák mentén, amik a színházi előadáshoz kapcsolódnak. Másfelől az is cél, hogy az emberek közelebb kerüljenek a színházi gondolkodásmódhoz, hogy tudatosabb, a színházi kultúrát értőbb és azt formáló közösséggé és közönséggé váljanak.

 

– Közösségi játékterünk szórakoztató, miközben hatékony, korhatár nélkül, óvodástól 99 éves korig mindenki meríthet belőle – mondta foglalkozásaikról Kállai Ákos színházpedagógus (fotók: Szabó Luca)

 

– Vannak általános iskolásoknak és kamaszoknak szóló színjátszóköreink, ezek év elejétől működnek, beteltek. Van viszont felnőtteknek szóló közösségi játéktér is minden vasárnap délután 5-től 7 óráig a színház próbatermében. Ezekre a foglalkozásokra bármikor bárki jöhet, akár csak egy alkalomra is. A cél a kikapcsolódás, amit különböző színházi gyakorlatok segítségével valósítunk meg. A programon egyetemisták és szépkorúak is feltűnnek, akik zárkózottabbak, és szeretnék gyakorolni a kapcsolatteremtést. Viszont vannak, akiket a színház érdekel, és a színházi gyakorlatok, de olyanok is eljönnek, akik csak szeretnék önfeledten jól érezni magukat, játszani, nevetni egyet – tette hozzá a színházpedagógus. – Olyan koncentrációs és energetizáló csapat- és ritmusjátékokat, szituációs gyakorlatokat veszünk elő, amik nagyon jól építik a közösség dinamikáját, ugyanakkor a figyelmet is. Ezek szórakoztatóak, miközben hatékonyan fejlesztik a személyiséget is; korhatár nélkül, óvodástól 99 éves korig mindenki meríthet belőle.

 

 

A Hangadó elnevezésű programjuk felkészítő és feldolgozó foglalkozásokat jelent a színház előadásaihoz. Ezeket elsősorban iskolás osztályoknak szánják, akik jegyet váltanak egy előadásra, és ha kérik, vagy az előadás előtt, vagy utána, akár előtte és utána is kimennek az iskolába, és az előadáshoz kapcsolódóan játszanak, gondolkodnak, beszélgetnek az adott témáról, az előadásról, annak tartalmi és formai sajátosságairól. Erre egész évben lehet jelentkezni; tartanak ilyet az 1984-hez, a Sirályhoz, a Leonce és Lénához és A padláshoz is.

 

– Rendszeres programunk még a szintén osztályközösségeknek szóló Visszajátszó. A program során drámapedagógiai módszerekkel tartok közösségépítést, ami a fiatalokat hangolja egymásra, a közös gondolkodásra, a közös döntéshozatalra, valamint arra, hogy megtanulják kifejezni magukat egymás előtt. Azt tapasztalom, hogy a fiatalokban megvan az igény, hogy elmélyülten elmondják a véleményüket a világról, ha meghallgatják őket. Sajnos ezt a jelenlegi közoktatás nem mindig teszi lehetővé, mert nincs rá idő – fogalmazott Kállai Ákos. – A szegedi volt az egyetlen kőszínház a karanténos hónapok alatt, amely készített online tantermi előadásokat, amivel reflektáltunk a kialakult oktatási helyzetre, és körbejártuk a tanár-diák konfliktusokat, amiket az új szituáció hozott. Azzal segítettünk, hogy görbe tükröt tartottunk nekik, közösen játszottunk, és beszélgettünk a kialakult helyzetről.

 

Tanári értekezlet és Szessön

 

November 27-én, szombaton 10-től 14 óráig Tanári értekezlet címmel bármilyen tagozatos tanárokat várnak drámapedagógiai workshopra, amivel játékosan segíthetnek elmélyíteni a tananyagot. November 28-án, vasárnap folytatódik a Szessön programsorozat: minden hónap utolsó vasárnapján fiatal pályakezdő színházi alkotók érkeznek egy-egy tréninggel. Ezúttal Jónás Vera és Botka Dóra, a Soharóza kórus tagjai tartanak zenés-játékos alkotóműhelyt. A foglalkozásokra a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen lehet jelentkezni.