Járdacsillagászokat és égboltfürkészeket várnak a szegedi csillagászok a hétvégén

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot keretében távcsöves bemutatókkal, csillagászati előadásokkal, lézeres csillagképtúrával várják a hétvégén az éjszakai égbolt felfedezésére Szegeden is az érdeklődőket.
Rafai Gábor

2022. augusztus 10. 14:15

Járdacsillagászokat
és égboltfürkészeket várnak a szegedi csillagászok a hétvégén

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője és Ordasi András, szabadúszó csillagász indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőrcsillagászat lehetőségeit, illetve, hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat. 

 

Tavaly nyáron már a nyolc éjszaka folyamán országszerte több mint ötven helyszínen várták csillagászati bemutatók az érdeklődőket és közel tízezren tapasztalhatták meg elsőkézből a csillagászati megfigyelések élményét.

 

Augusztus első és második hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket megfigyeljük: nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik ilyenkor az éjszakai égboltot.

 

Az idén augusztus 14-én, vasárnap estig minden eddiginél több program várja az érdeklődőket az eseménysorozat keretében, országszerte mintegy 180 programot hirdettek meg a csatlakozó amatőr és hivatásos csillagászok 85 helyszínen.

 

Az égbolt felfedezésére egyaránt lehetőség lesz a városok fényszennyeződésétől távol a természet éjjeli nyugalmában és egy-egy nyüzsgő település járdáján is.

 

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat keretében Szegeden a hétvégén hullócsillagokat figyelhetünk meg és járdacsillagászoknak tartanak távcsöves bemutatót.

 

Hullócsillagok éjszakája a Szegedi Csillagvizsgálóban

Augusztus 12., péntek 19 órától

Program: 

 • Távcsöves bemutató
 • Lézeres csillagképtúra
 • Csillagászati előadás
 • Vetélkedő
   

A programok többsége ingyenes, az előadások és a csillagvizsgáló nagytávcsövének látogatása belépődíjas (teljes árú :1500 forint / kedvezményes: 800 forint)


Járdacsillagászat Szegeden Kecskés telepi Művelődési Házban

Augusztus 13., szombat, 18-tól 24 óráig

Program: 

 • Csillagászati előadás
 • Távcsöves bemutató
 • Naprendszer-modell
   

A program ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.