Janza Kata Morton mamaként tér vissza nyáron a Dóm térre, de előtte még megmutatta szerelmetes szegedi zugait

Mit gondol, hol szokott ebédelni Janza Kata, ha Szegeden jár? Mit jelent számára a Széchenyi téri harangjáték és mi jut eszébe a Dugonics téri muzsikáló szökőkútról? Elkísértük a közönségkedvenc musicalszínésznőt egy szegedi sétára, hogy megtudjuk, mit jelent számára a városunk.
Rafai Gábor

2023. május 21. 14:27

Janza
Kata Morton mamaként tér vissza nyáron a Dóm térre, de előtte még megmutatta
szerelmetes szegedi zugait

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Tourinform invitálta a szegedieket egy közös városnéző sétára, ahol a színművész egy órán keresztül idézte fel a szívének legkedvesebb emlékeket városunkról, a hazai zenés színjátszás egyik legnagyobb dívája ugyanis már régóta szinte második otthonaként tekint Szegedre. 

 

Janza Kata 1996-ban lépett először a Szegedi Szabadtéri Játékok deszkáira a musical hazai bemutató előadásán Elisabeth szerepében, Michael Kunze és Lévay Sylvester musicaljében, később is olyan közönségkedvenc zenés előadások főbb szerepeiben láthatta őt a Dóm tér közönsége, mint a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, a Jekyll és Hyde, az Elfújta a szél és az Apáca Show. 

 

Az idei évadban a Chicago Morton Mamájaként tér vissza kedvenc városába. John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világhírű dzsessz-musicale 2022-ben került először színpadra a szegedi szabadtérin, a dögös börtönőrnő szerepe pedig izgalmas kihívást jelentett Janza Kata számára. 

 

A Szegedre visszatérő Janza Katával a közös séta a Széchényi téren kezdődött, ahol először az idegenvezető, Tasnádi Gáborné mesélt patinás városházánkról.

 

– Évekkel ezelőtt laktam már a közelben, eleinte teljesen lenyűgözött a városháza harangjátéka, de ahogy telt az idő és egyre hosszabbak és kimerítőbbek lettek az éjszakai próbák, már nem is tűnt olyan csodálatosnak, amikor végre már aludni szerettem volna – emlékezett vissza a művésznő.

 

A séta következő állomásán, a Kárász utcán többek arról mesélt, ha fővárosi kollégáival szeretne találkozni nyáron, eljön Szegedre, ahol a belváros teraszain mindig kávézik néhány népszerű színész, akikkel jót lehet beszélgetni. Legtöbbször itt megy haza az éjszakai próbák után is, amikor a kihalt szegedi korzó egészen más arcát mutatja, mint nappal.

 

– Nekem Szeged a munka mellett egy kicsit nyaralás is!

 

A Reök-palotához érve arról mesélt, hogy számára azért kedves az épület, mert az összes közönségtalálkozónak a szecessziós palota ad helyet.

 

– Amikor benne vagyunk a megfeszített munkában, és szinte éjjel nappal próbálunk, nagyon örülünk ezeknek a találkozóknak, ami számunkra egy kis megállást, pihenést is jelent. Ez az időszak, amikor a nagy rohanásban alig látjuk át a szerepünket, sokszor kapunk itt a nézőktől egy-egy jó kérdést, és gyorsan helyére kerül bennünk minden, összeáll a fejünkben a szerep – mondta Janza Kata, aki ezért köszöntet is mondott a közönségnek.

Janza Kata a Reök-palota előtt mondott köszöntet a közönségnek (fotó: Tari Róbert / Szegedi Szabadtéri Játékok)

 

Természetesen a Dugonics térhez is sok emléke fűződik a musicalénekesnek. Azon túl, hogy a szökőkút Samu fiának a kedvence és mindenkor megnyugtatja, mesélt arról is, hogy a próbák idején a Nagyáruház menzáján szokott ebédelni, ahol már várják az ott dolgozó barátnői. Komoly szemrehányást kap, ha egyetlen alkalmat is kihagy.

 

– Az elmúlt években már azt is elértem, hogy nemcsak a menzán beszélgetünk, hanem a legtöbben közülük jegyet is vesznek az előadásra.

 

Nagyot dobbant Janza Kata szíve, amikor besétáltunk a Dóm térre.

 

– Nagyon jó beszélőkém van, de azt nem tudom átadni, amit akkor érzek, amikor belépek erre a térre. Itt találkoztam először a publikummal, 24 éves voltam, az Elisabeth-ben szaladtam ki először itt a színpadra, négyezer ember ült a nézőtéren.  Akkor még nem volt internet, mi, Szabó P. Szilveszterrel az emberek szeretete által váltunk ismertté, úgy építettünk egy biztos karriert, hogy bennünket Szeged és Dóm tér emelt oda, ahová eljutottunk és ez máig megsegít bennünket.

 

A népszerű musicalénekesnő azt is elárulta, rengeteget nevetett a téren és nagyon sokat sírt is. Úgy érzi, aki a Dóm téren kezdi a pályafutását, abban mindig lesz egy tartás, tudni fogja, hogyan kell méltósággal és tisztességgel csinálni ezt a szakmát. 

 

Az egy órás közös séta, hol máshol is érhetett volna véget, mint a Stefánián, Sisi ikonikus szobránál.

A mindig vidám színésznő, itt azt is elmondta, ha néha mégis rossz kedvű, eljön ide és itt gyorsan szertefoszlik benne a szomorúság.