Januártól jön a harminc év alatti anyák szja-mentessége

A kormány tovább bővítette a családi adórendszert: nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak.
Garai Szakács László

2022. december 28. 20:13

Januártól jön a harminc év alatti
anyák szja-mentessége

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik. Mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál.

 

Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a huszonöt évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is – emlékeztetett Hornung Ágnes.

 

 

Hangsúlyozta: az új szja-mentesség a harminc év alatti édesanyáknak jár. A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd. Ők nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is.

 

Ahogyan a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is.

 

(MTI)