Januárban minden csütörtöktől szombatig időpontfoglalás nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást

A kórházi oltópontok és a járásközponti szakrendelők mellett az év első hónapjában a háziorvosoknál is oltásiakció-hétvégéket szerveznek.
Kovács M. Norbert

2022. január 03. 16:52

Januárban minden csütörtöktől szombatig időpontfoglalás nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást

Januárban minden csütörtöktől szombatig ismét időpontfoglalás nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hétfőn az állami médiának.

 

Galgóczi Ágnes hozzátette: januárban a háziorvosoknál is oltásiakció-hétvégéket szerveznek. Minden háziorvos egy-egy pénteket és szombatot kiválasztva a praxisába tartozó oltandókat védőoltásban részesítheti.

 

A szakember arról is beszélt, hogy a novemberben lezajlott oltási akcióhetek nagy sikerrel zajlottak: a harmadik oltások nagy része ekkor történt meg. Több mint 6 millióan megkapták az első oltásokat, és az oltottak több mint fele már a harmadikat is, ami nagyon fontos a járvány további megakadályozása, az omikron variáns elterjedésének megakadályozása szempontjából.

 

Galgóczi Ágnes szerint az 5-11 éves korosztály oltása is folyamatosan zajlik a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Már több mint 61 ezren regisztráltak az oltásra; több mint 47 ezren már megkapták az első dózist, és a héten sokan már a második oltást kapják.

 

Az oltóanyag folyamatosan érkezik a gyerekek számára is, de javasolt időpontot foglalni ezen az oldalon.

 

A szakember arról is beszélt, hogy a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a vizsgált minták esetében lassú csökkenést mutat. Bíznak abban, hogy a járvány leszálló ágba kerül, és az oltásokkal a járvány továbbterjedését meg tudjuk akadályozni.

 

(MTI)