Januárban és júliusban is nőhetne 2023-ban a minimálbér

A második félévre így elérhető lehet a bruttó 300 ezer forint. Ez akár tizenhét százalékos növekedést is jelenthet, ami viszont még mindig elég messze van az inflációtól.
Garai Szakács László

2022. december 11. 09:02

Januárban és júliusban is nőhetne
2023-ban a minimálbér

Januárban a bruttó összeg 12-13 százalékkal nőhet, majd ezt követően júliustól további emeléssel a második félévre az összeg elérné a bruttó 300 ezer forintot – tudta meg a Napi.hu. A kétlépcsős bérminimum-emelés olyan kompromisszumos alku lehet, amelyet a munkáltatóknak is érdekük elfogadni. A képviseletek az egylépcsős, tizenöt százalékos emelést eddig nem fogadták el. Ennek oka, hogy a kormány nem lát lehetőséget a jövő évi költségvetésben az újabb munkáltatói járulékcsökkentésre.

 

A Napi úgy indokol, ha a mintegy egymillió munkavállalót közvetlenül, több százezer dolgozót pedig közvetve érintő bérminimum januártól tizenöt százaléknál kisebb mértékben nőne, akkor az egekbe szökő energiaköltségek kigazdálkodása mellett kisebb bérteher-növekedéssel kellene számolniuk a cégeknek.

 

Ha a megállapodást aláírják a felek, akkor a minimálbér jövőre bruttó 235 ezer forint lehet, míg a garantált bérminimum januártól 293 ezer 800 forintra, júliustól pedig legalább 301 ezer forintra emelkedne. A bértárgyalások eddig arról szóltak, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum egyaránt tizenöt százalékkal emelkedjen januártól. Orbán Viktor ugyanakkor kijelentette, nincs lehetőség jövőre a szocho további mérséklésére, így a munkáltatók visszaléptek a tárgyalásokon.