Január 23-ától egy hétig sztrájkolnak a tanárok

A sztrájkhét azért akkor kezdődik, mert akkor ér véget a nyolcadikosok középiskolai felvételije, így nem veszélyezteti a továbbtanulásukat.
Kékes Viktória

2023. január 11. 09:10

Január 23-ától egy hétig sztrájkolnak a tanárok

Útmutatót tett közzé a január 23-án kezdődő sztrájkhéthez a nedolgozzingyen.hu oldalon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. 

 

Ebben arra kérik a tanárokat, 

  • Ha kevés diák lesz jelen az iskolában, a sztrájk alatt csak felügyelet legyen az iskolában.
  • Ha az intézményvezető a sztrájk idejére tanítást rendel el, akkor azt javasolják, hogy legyenek olyan időszakok az adott sztrájknapon, amikor nincs tanítás még 50 százalékban sem.
  • Ha pedig az intézményvezető úgy dönt, hogy minden nap elrendeli a tanórák felének megtartását (érettségire felkészítés esetén a 100 százalékot), akkor azt kérik, hogy a tanórára berendelt pedagógusok ne tartsanak teljes tanórát, hanem hagyják félbe az órát, és a maradék időben felügyeljenek.

 

Tegnap írtunk arról, hogy a tanároknak gyakorlatilag semmi veszítenivalójuk nincsen, hiszen gyakorlatilag bárhol magasabb bért kapnak, mint a mostani fizetésük. Ráadásul a sehol máshol nem tapasztalható mértékű béreltolódás miatt a tapasztalt tanárok egymás után távoznak az iskolákból, miközben a friss diplomások közül sokan el sem kezdenek tanítani.