Jámbor András: Találkoztam olyan burkolóval a tömegben, aki abbahagyta a munkát, hogy kijöhessen tüntetni

A „fizessenek a gazdagok!” már nem egyszerűen egy szlogen Botka Lászlótól, hanem az egyetlen megoldás, ami kivezetheti az országot abból a katasztrofális helyzetből, amiben most van. Az emberek látják, tudják és a bőrükön is érzik, hogy itt az ideje a kaszinók, Garancsi, Mészáros, Tiborcz vagyonainak a megadóztatásának. A Szikra képviselője szerint, ha a Fidesz folytatja a fűnyíróelvű megszorításokat, akkor még nagyobb bajba kerülhet Magyarország.
Garai Szakács László

2022. július 14. 15:27

Jámbor
András: Találkoztam olyan burkolóval a tömegben, aki abbahagyta a
munkát, hogy kijöhessen tüntetni

– Kik vannak most kinn az utcán a katatörvény elleni tüntetéseken? És akik ott vannak, tudják, értik-e, hogy adott esetben valahogyan át kellene alakítani ezt az adót, meg igazából az egész adórendszert?

 

– Senki nem gondolja azt a tüntetők közül, hogy a kata minden idők legtökéletesebb adóformája volt. Azzal is tisztában van mindenki, hogy egyesek használták ezt az adóformát arra, hogy adóelkerülésre, bújtatott foglalkoztatásra használják. Amit nem értünk, hogy ha ezek a gondok, akkor miért nem ezeket a gondokat oldják meg, miért törlik el az egészet úgy, hogy ezzel több százezer tisztességesen dolgozó, adózó ember megélhetését teszik tönkre. Ráadásul a Fidesz egy nap alatt verte keresztül ezt a törvényt. És közben ötven plusz harminc napja van a katásoknak arra, hogy az egész életüket átalakítsák.

 

– A katatüntetések már tartottak, amikor Gulyás Gergely Németh Szilárddal kiállt, és a Kormányinfón bejelentették a rezsivel kapcsolatos változásokat is. Ezektől a bejelentésektől mennyit változott a hangulat az utcán?

 

– Ez a tüntetés egy kormányellenes tiltakozás. Vannak, akik azért jöttek ki, mert ezzel a törvénnyel tönkreteszik az életüket és olyanok is vannak, akik azért vannak ott, mert egyébként is úgy gondolják, hogy tönkreteszik az életüket. A rezsicsökkentésben jó pár buktató szerepel, ezek nem teszik igazzá azt, amit a kormány mond. Nem lehet olyan egyszerűen meghúzni egy vonalat, ahogy azt a kormány teszi, és kijelenteni, ez az átlagfogyasztás. Nálunk itt, Budapesten, Józsefvárosban, de szerintem Szegeden is nagyon sokan vannak olyan helyzetben, hogy nem azért használnak több áramot, mert szeretik éjjel-nappal égetni a villanyt, hanem mert mondjuk villanytűzhelyük van. Ugyanígy: sokan élnek még felújítatlan panelokban vagy társasházakban, és nem tudnak tenni azért, hogy ezeket az épületeket felújítsák. Ők több gázt fogyasztanak azért, mert egész egyszerűen kiszökik a meleg az elavult nyílászárókon. Őket is bünteti a kormány ezzel a döntéssel. Ez a rendszer alkalmatlan arra, hogy azokat védje meg, akik valóban rászorulók. Alig három hónap telt el a választások óta, a kampányban azt mondta Orbán Viktor, hogy nem lesznek megszorítások, marad a rezsicsökkentés: egyre jönnek a megszorítások és nincs már rezsicsökkentés sem.

 

(fotók: Jámbor András Facebook-oldala)

 

– Ön volt az a Parlamentben, aki Botka László miniszterelnök-jelölti programjának egykori tételmondatát kimondta: „fizessenek a gazdagok!” Ez megoldaná azt a katasztrofális helyzetet, amiben van most az ország?

 

– A „fizessenek a gazdagok!” azt jelentené, hogy az egész rendszert, az egész magyar gazdaságpolitikát újragondoljuk. Ez lehetne megoldás. A rendszerváltástól kezdve előbb egy modernizációs törekvésre, majd 2010-től a gazdasági függőségi rendszer politikai kihasználására épült a gazdaságpolitika. A német iparkamarának volt egy jelentése májusban, ami a régió országait hasonlította össze. Abban az volt olvasható Magyarországról, hogy alacsonyak az adók, olcsó a munkaerő, már nem is szakképzetlen, de ami problémás, az a jogállami környezet és a korrupció. Ebben az is benne van, hogy figyelhetnénk igazából arra is, hogy nem eszetlenül hozzuk be a tőkét, hogy figyelünk arra, hogy a kis- és középvállalkozások milyen helyzetbe kerülnek egy-egy nagy beruházás után. Most nyírjuk ki a katásokat, a mikrovállalkozásokat, az egyéni vállalkozókat. Nem a sarki gíroszos fogja megvenni a könyvelőt, a jogászt, hogy trükközzön, hogy elkerülje az adózást. Ezek százmilliárdos tételek. Azon is kellene gondolkozni, ez is fontos kérdés, hogyan lehetne átállítani a teljes magyar gazdaságot úgy, hogy a nagy cégek, a nyugati tőke mellett hogyan lesznek olyan szektorok a gazdaságban, ahol magyar cégek tudnak erősödni, de nem azért, mert a vezető valakinek a haverja, hanem azért, mert tehetséges emberek dolgoznak a vállalkozásban. Azon is gondolkozni kellene, hogyan tudjuk úgy fejleszteni ezeket a cégeket, hogy ezek a dolgok nem a munkaerő kizsákmányolásán, az alacsony béreken alapulnak. Ehhez egyébként szükség van egy vadonatúj egészségügyi és oktatási rendszerre is. Hogy ne kelljen külföldről behozni kölcsönzött munkaerőt, hanem megszerezhető lenne itthon minden szükséges tudás.

 

 

– Amikről beszélt, azt elvileg sokan látták, tudták, április 3. előtt. Ehhez képest van újra fideszes kétharmados kormányzás. Biztos, hogy nemcsak azok vannak kinn az utcán, akik korábban is tüntettek, amíg lehetett tüntetni, mondjuk a netadó ellen?

 

– Azt, hogy ki az, aki sértve érzi magát, és ki az, aki kiábrándult a Fideszből, azt egy ilyen tüntetés kevéssé tudja lemérni. Kimenni egy tüntetésre, az egy nagy belépési küszöb, de tény, egyre többen lépik át ezt a küszöböt. A Margit híd elfoglalásánál találkoztam egy burkolóval, aki az egyik társasházon dolgozott a Jászay Mari téren, meghallotta, hogy itt van a tüntetés, lerakta a munkát, és kijött, mert katás vállalkozó. Ő nem fog már többet ilyen társasházaknak dolgozni. De találkoztam olyan emberrel is, aki a 2006-os tv-székház ostrománál is ott volt. Volt olyan ismerősöm, aki úgy jött ki, hogy egy fideszes barátja, aki eddig minden szavazáson, amikor szavazhatott, a Fideszre voksolt, küldte át a linket neki azzal, hogy ez az első tüntetés, amire kimegy, mert... És akkor itt nem idézném, amit mondott. Nem dőlt még meg a rendszer, nem percei vannak hátra Orbán Viktornak, de ha nem tudják átstrukturálni a magyar gazdaságot, és ezeket a fűnyíróelvű megszorító intézkedéseket alkalmazzák, és közben azt látjuk, hogy nem nyúlnak hozzá a kaszinók megadóztatásához, nem nyúlnak hozzá Garancsi István, Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István pénzeihez, ha otthagyják azokat a milliárdokat, amiket ezektől a nagy cégektől be kellene szedni, akkor hosszú távon gondban lesznek Orbánék, és éppen ezért mi is.

 

 

– Az átlagember tudja, érti, érzi, hogy innen kellene valójában beszedni azokat a pénzeket, amiket most tőlük vesz el a kormány?

 

– Nagyon sok Fidesz-szavazó úgy szavazott április 3-án, hogy tudja, létezik ez a korrupt világ, de legalább biztonság van és nőnek a bérek – így gondolkoztak. De ha ez megfordul, akkor más lesz a helyzet. Más lesz a rendszer elfogadottsága. Van feladatunk abban, hogy elhitessük, valóban megadóztathatók a gazdagok. Most még azt látja az átlagember, hogy a politikai és a gazdasági elit egykutya. Ezen dolgoznunk kell, ebben van tennivalónk.