Jámbor András: Magyarországon ötezer milliárdos van. 2024-re ez a szám 7500-ra nő – fizessenek ők, a gazdagok!

Elállták a Szikra Mozgalom aktivistái Jámbor András országgyűlési képviselővel az élen a Las Vegas Casino bejáratát és végig azt skandálták: „Fizessenek a gazdagok!” Akárhányszor kerül elő Botka László egykori miniszterelnök-jelölti programjának jelszava, a Fidesznek görcsbe rándul a gyomra. Most ez tettlegességben is megmutatkozott.
Garai Szakács László

2022. december 07. 09:20

Jámbor András: Magyarországon ötezer milliárdos
van. 2024-re ez a szám 7500-ra nő – fizessenek ők, a gazdagok!

– Egészen brutális az a videófelvétel, amit megjelentettek a Szikra Mozgalom Facebook-oldalán, ahogy magának ront a kaszinó biztonsági főnöke, és kiveszi a társai közül...

 

– Számítottunk arra, hogy lesz konfliktus a biztonsági őrökkel, készültünk erre, de ennyire erőszakos magatartásra nem számítottunk, főleg nem közterületen.

 

 

– Lesz-e bármilyen folytatása ennek az inzultusnak? Tesz jogi lépéseket?

 

– A rendőröket a biztonsági szolgálat főnöke hívta ki, a Vörösmarty tér sarkáról érkeztek, az nem látszik jól a felvételen, szétválasztottak. Azt tudták, hogy a másik dulakodó fél a biztonsági főnök, azt nem tudták, én ki vagyok. Őt hagyták végül arrébbmenni. Az is látszik a videón, hogy a rendőrök jelenléte mellett is próbálkoznak még a biztonságiak a hátsó sorokban, és csak később hagyják abba az egészet. Nem tervezek jogi lépéseket, a helyszínen a rendőrség több embert is meghallgatott, megnézték a videófelvételeket, ha indítanak, akkor indítanak. Nem gondolom sem észszerűnek, sem szakszerűnek a biztonsági szolgálat tettét. Nekem nem a biztonsági őrökkel van feladatom.

 

 

– Megérte ezt így végigcsinálni?

 

– Igen. Ez egy kampány, aminek az a célja, hogy legyen más narratíva is azon kívül, ami a propagandamédiában van abban a helyzetben, amiben az ország van: benzinhiány van, cukorhiány van minden drágul, az élelmiszerárak emelkedésében vezetünk az Európai Unióban, hogy a lakosság legalább negyedének nő a rezsiszámlája, hogy fél éve csökkennek az átlagfizetések az országban. Ezek legyenek a témák. És hogy nem igaz az, amit Orbán Viktor például a múlt héten mondott, hogy a kormány elment a falig abban, hogy honnan tudnának plusz forrásokat teremteni.

 

Magyarországon még bőven vannak bevonható plusz források, ezért mondjuk mi is azt, amit Botka László mondott annak idején a miniszterelnök-jelölti kampányában, hogy fizessenek a gazdagok! Magyarországon ötezer milliárdos van. 2024-re ez a szám 7500-ra nő. A négy legnagyobb magyar cég 555 milliárdos profitot realizált csak a harmadik negyedévben, ez többüknél rekordprofit. Ebben a helyzetben azt gondoljuk, a válság költségeit ne azok fizessék meg, akik nem tudják megfizetni, fizessék meg azok, akik képesek erre.

 

– Azt mondja, Szeged polgármesterének egykor megfogalmazott programja, kampányelképzelései a mai napig érvényesek és megvalósíthatók?

 

– Röviden: igen. Kicsit hosszabban: az azóta eltelt időben minden probléma, amit Botka László fölvetett és orvosolni akart volna, sokkal nagyobbá vált, sokkal súlyosabb a helyzet. Egyre nagyobbak a társadalmi különbségek, a gazdagok még gazdagabbak, miközben a társadalom többi része elszegényedik, lecsúszik. Ahogy min mondjuk most, hogy fizessenek a gazdagok, az egy kicsit radikálisabb Botka László miniszterelnök-jelölti programjánál, de hát a helyzet is sokkal radikálisabb lett azóta. Ám az biztos, az akkor elképzelései, javaslatai minimumprogramnak tekinthetők, az lenne az alap, hogy azt és úgy meg kellene csinálni. De még akkor sem dőlhetnénk hátra, ha azzal készen lennénk.

 

– Ez a radikalizáció, amit említett, azt is jelenti, nem lehet már másképp cselekedni? Illetve ezzel párhuzamosan azt is látjuk: a társadalom gyakorlatilag mindenbe beletörődött már, mindent elfogad.

 

– Ez az egyik legfontosabb politikai feladat. Épp azért, amit mondott. Át kell alakítani a társadalmat. Ezt viszont a pártok a jelek szerint nem tudják megcsinálni. Ezért indítottunk mozgalmat, a Szikrát. Minél több embernek el kell mondani, meg kell velük értetni, hogy neki is cselekednie kell azért, hogy visszaszerezze a kontrollt a saját élete felett. A Fidesz propagandája felfoghatatlanul nagy mértékű. Egy ilyen helyzetben a mi akcióink is arról szólnak, hogyan tudjuk szervezni azt a mozgalmat, amit csinálunk, ami tud alakítani ezeken a társadalmi viszonyrendszereken, azon, hogy megpróbáljunk cselekedni, és elfogadtatni az egyénekkel, hogy érdemes cselekedni. Eközben arra is figyelünk, hogy átadjuk azt a tudást, amivel ezeket meg tudják csinálni. Van mit tennünk.