Jámbor András: Fizessenek a gazdagok!

A Párbeszéd szerint Magyarországnak meg kell szavaznia a globális minimumadót.
Kékes Viktória

2022. június 21. 10:55

Jámbor András: Fizessenek a gazdagok!

Mi is beszámoltunk arról, hogy a kormány - korábbi álláspontjával ellentétben -mégsem akarja megadóztatni a multikat, Magyarország ugyanis nem támogatja, hogy az Európai Unió csatlakozzon a globális minimumadó rendszeréhez. 

 

Ennek lényege az lenne, hogy a világ legnagyobb multinacionális vállalatai ne tudjanak a profitjuk 15 százalékánál alacsonyabb adót fizetni. A szabályozás az évi 750 millió euró (kb. 300 milliárd forint) feletti éves árbevétellel bíró, több országban is működő cégekre vonatkozna. Ha ezek a cégek nem fizetnek legalább 15 százalékot, köszönhetően az adóparadicsomokban ügyesen elhelyezett leányvállalataiknak, akkor a székhelyükön lévő ország adóhatósága elvehet tőlük annyi pénzt, amennyi a 15 százalékból hiányzik.

 

Jámbor András, a Párbeszéd frakciójának tagja Facebookon most arról beszélt, hogy szerintük nem az a jó irány, hogy különadók formájában adóztatják a nagy cégeket, inkább arra lenne szükség, hogy folyamatosan legyen részesei a közteherviselésnek Magyarországon is. Azaz - Botka László miniszterelnöki programjának jelmondatát felidézve - :

 

„Fizessenek a gazdagok”! 

 

Jámbor szerint a leggazdagabb magyaroknak, a multinacionális cégeknek, és azoknak a NER-cégeknek is fizetniük kell a közösbe, akik az elmúlt időszakban „brutálisan megszedték magukat.”

 

„Nem lehet úgy felépíteni a magyar gazdaságot, hogy az emberek, a nép viselje a közteherviselés gondját. Nem lehet az, hogy az inflációval hízlalt áfabevételből próbálja a kormány betömni a költségvetés lyukait”.

 

A kormány nagy valószínűséggel nem változtat már elutasító álláspontján: tegnap Szijjártó Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azzal érvelt, hogy a globális minimumadó az extraprofitot termelő cégekkel szemben a termelővállalatokat is érintené, ezért sem elfogadható a magyar kormány számára.

 

Címlapon

mutasd mind