Jaksity György a Corvinus diplomaosztóján a végzősöknek: Magyarország beteg, harcoljatok ki valódi demokráciát!

Így szólt a diákokhoz a közgazdász, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatósági elnöke, aki szerint az ország beteg, a szó minden értelmében.
Cservenák Zoltán

2022. július 26. 19:47

Jaksity György a Corvinus diplomaosztóján a végzősöknek: Magyarország beteg, harcoljatok ki valódi demokráciát!

„Magyarország nem hogy nem vetkőzte le szörnyű, huszadik századi múltjának elhordott ruházatát, hanem némileg átszabva újra magára kanyarította. A szocialista tervgazdaság és a haveri kapitalizmus sajátos keveréke jött létre, és illiberálisnak mondott demokráciánk van”

 

– mondta Jaksity a diplomaosztós beszédében, ami a 444.hu-n jelent meg. Hozzátette: Magyarország beteg, és nem annyira illiberális, inkább ildemokrácia, sőt, mindinkább beteg, azaz ill-demokrácia.

 

„Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve.”

 

A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak

  • nincs működő, a kormányt elszámoltatni képest ellenzéke,
  • nincs szabad sajtója,
  • elakadt a hatalmi ágak szétválasztása,
  • nem sikerült felzárkózni az unióhoz,
  • egészségügyi mutatóink elszomorítónak,
  • hagytuk lesüllyedni az oktatásunkat.

 

Bírálta azokat a milliárdosokat, akik állami vagyont megcsapolva élik felhőtlen, vagy inkább felelőtlen életüket. A Corvinus diplomázó végzőseihez fordulva azt mondta, ők lesznek azok, akiknek 

 

„a feladata – amit mi elkezdtünk – a rendszerváltás végleges befejezése, valós demokrácia kiharcolása és megteremtése, az ország dohos, áporodott és betegségeket hordozó levegőjének megtisztítása, kiszellőztetése, a huszadik század szégyenteljes ideológiai gúnyáinak szemétdombra vetése, elégetése. Magyarország kompjának a modern európai civilizáció partjához való végleges kikötése. Ehhez nem elegendő jól képzett szakemberekké válni, ehhez jó embereknek kell lenni”

 

– utalt Orbán Viktor tusványosi, fajelméleti fejtegetéseire Jaksity György.