Ízlelgessük: hamarosan 1000 forintot kell fizetnünk egy kiló kenyérért

A pékek a kenyér és minden más termékük árának emelésére készülnek, mert az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul.
Kékes Viktória

2022. augusztus 03. 13:00

Ízlelgessük: hamarosan 1000 forintot kell fizetnünk egy kiló kenyérért

Mostanában már másodszor emelte fel a liszt árát a szállító – mondta a Szeged melletti, kétezer fős falu, Újszentiván pékmestere a Telex tudósítójának. Három hete 23, azóta újabb 25 százalékkal lett drágább a legfontosabb alapanyag, és még szeptemberre is újabb áremelés várható.

 

Varga Ferenc, a Magyar Pékszövetség elnökségének tagja az utóbbi időben nem hallott arról, hogy pékséget zártak volna be Csongrád-Csanád megyében. Mostanában azonban sokféle gond sújtja a pékségeket:

  • Péket évek óta nagyon nehéz találni: a fiataloknak nem vonzó a pálya, a munka nehéz, nyáron is nagy hőségben kell dolgozni, ráadásul éjszaka, hajnalban és szombat-vasárnap meg ünnepnapokon is műszakba kell menni.
  • Közben az energiakiadásaik nőnek, a szállítási költségek szintén, és mindenféle alapanyag ára is növekszik.
  • Az elmúlt évtizedek során egyre igényesebbek lettek a magyar vásárlók, a jobb minőségű és egészséges termékeket egyre többen keresik, azok előállítása pedig költségesebb.

 

A pékségek termékeinek áremelése elkerülhetetlen. 

 

Varga Ferenc szerint a legolcsóbb kenyér kilója hamarosan mindenhol ezer forint felett lesz, és még nem lehet látni, hol állnak meg az árak.

 

Múlt héten Kozsuch Kornél, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese beszélt arról, hogy brutálisan, mintegy 40 százalékkal nőhet a kenyér ára a megemelkedett energiaárak, az egyre drágább alapanyagok, valamint az aszály miatti gyengébb búzatermés miatt.