Ízlelgessük: a jövőben főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottakat!

Előre megyünk, nem hátra, de most egy kicsit azért visszatérünk a múlthoz.
Kovács M. Norbert

2022. június 21. 21:55

Ízlelgessük: a jövőben főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottakat!

Újjáéleszti a főispánok intézményét a kormány az „ezeréves magyar államiság” jegyében, írja a hvg.hu. A lap szerint Orbán-kormány kedd este benyújtotta a jövő évi költségvetést megalapozó, törvénymódosító javaslatcsomagját, és ez egy, a 2023-as büdzséhez kevésbé kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz.

 

A javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében főispánra módosítja. Az indoklásban az szerepel, hogy 

 

„a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

 

A hvg.hu szerint a törvényjavaslat szövege szerint az európai országok esetében is több példát lehet találni korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára. Példaként hozzák, hogy az angolszász országokban több helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman, vagyis városatya kifejezést, Hollandiában pedig a területi közigazgatásban a végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, vagyis jogtartónak, jogbírónak hívják.

 

A főispánok az újkori magyar közigazgatásban 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működtek.

 

A lap azt is megjegyezi, hogy a rendszerváltás óta a főispáni cím újraélesztése nem most került elő először, 1990-ben az Antall-kormány szerette volna újra használatba hozni, de az SZDSZ nélkül nem lett volna meg az ehhez szükséges kétharmad, ők pedig nem támogatták a javaslatot.

Címlapon

mutasd mind