Itthon 34 százalék fölött az élelmiszer-infláció, miközben az ENSZ csökkenő élelmiszerárakról számolt be

Júliusban csökkent a növényi olaj, a cukor, a tejtermék, a hús és gabonafélék árindexe is.
Kékes Viktória

2022. augusztus 05. 13:17

Itthon 34 százalék fölött az élelmiszer-infláció, miközben az ENSZ csökkenő élelmiszerárakról számolt be

Nagyot zuhant júliusban az élelmiszerárak globális mutatója, köszönhetően bizonyos alapanyagok, így a fontosabb gabonafélék és a növényi olajok kétszámjegyű árcsökkenésének – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete pénteken.

 

A júliusi árindex persze még így is 13,1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál, de talán már látni a fényt az alagút végén.

 

Maximo Torero, a FAO közgazdásza örvendetesnek nevezte, hogy az élelmiszer-nyersanyagárak a nagyon magas szintről csökkenni kezdtek, de arra figyelmeztetett, hogy továbbra is sok a bizonytalanság:

 

„A zord világgazdasági kilátások, az árfolyamok ingadozása és a magas műtrágyaárak – amelyek hatással lehetnek a jövőbeli termelésre és a gazdálkodók megélhetésére – mind komoly megterhelést jelentenek a globális élelmezésbiztonság számára”.

 

Ettől függetlenül a növényi olajok árindexe 19,2 százalékot zuhant júliusban,10 havi negatív csúcsot megdöntve. A gabona árindexe 11,5 százalékkal, ezen belül a búzáé 14,5 százalékkal zsugorodott júliusban. (Ez részben annak is köszönhető, hogy megállapodás született Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között a fekete-tengeri kikötőkből származó gabonaexport feloldására.) Sőt, idén először a rizs világpiaci ára is csökkent. A cukoré 3,8, a tejé 2,5 százalékkal lett kevesebb. A tejpor és vaj ára is esett, a sajté azonban stabil maradt, míg a baromfihús nemzetközi ára (a szarvasmarha és a sertéshússal szemben) is nagyon magas továbbra is. 

 

A G7 nyomán épp ma írtuk meg, hogy Magyarországon az élelmiszer-infláció csaknem 35 százalék volt júliusban a júniusi 30 százalék után. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban 5 százalékkal drágulnak az élelmiszerek.