Itt vannak a pünkösdi turisztikai adatok: Szeged ismét az élmezőnyben

Szeged két fürdővárost, Gyulát és Keszthelyt is megelőzte.
Cservenák Zoltán

2022. június 10. 15:18

Itt vannak a pünkösdi turisztikai adatok: Szeged ismét az élmezőnyben

Kezdjük mindjárt a lényeggel: a települések közül Budapest után a legtöbb vendégéjszakát

  • Balatonfüreden,
  • Siófokon,
  • Hajdúszoboszlón,
  • Hévízen,
  • Zalakaroson,
  • Sárváron,
  • Egerben,
  • Szegeden,
  • Gyulán és
  • Keszthelyen

töltötték a látogatók.

 

A pünkösdi hosszú hétvége forgalma felülmúlta a húsvéti napokét is, a vendégéjszakák száma hetvenhat százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor, 240 ezer vendég mintegy 450 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a pünkösdi időszakban a szálláshelyek forgalmának hatvankilenc százalékát a belföldiek adták. A teljes vendégforgalom negyede realizálódott Budapesten, ahol a vendégéjszakák hetvenhárom százaléka külföldiekhez köthető.

 

A szobafoglaltság mindhárom napon kimagasló értéket ért el, a szállodákban szombaton hetven százalékos volt. A vendégek negyvennyolc százaléka szállodákban, harmincegy százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken, nyolc százaléka panziókban, hét százaléka kempingekben, négy százaléka közösségi szálláshelyeken, míg két százaléka üdülőházakban szállt meg.

 

A turisztikai térségek közül a hosszú hétvégén is a Balaton környéke volt az első számú úti cél, a vidéki forgalom harminckét százaléka ide irányult. Ezt követte Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, valamint Bük-Sárvár térsége.

 

Míg Budapestre a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, Franciaországból, Izraelből és Ausztriából érkeztek, addig 

 

vidéken a legfőbb küldőországok sorrendben Németország, Ausztria, Csehország, Románia és Szlovákia voltak.

 

Az ünnepi hétvégén a szálláshelyek 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, amelynek 42 százaléka az országhatáron túlról érkezőktől származott. A vendéglátóhelyek árbevétele pünkösdkor meghaladta a 14 milliárd forintot, ami tavalyhoz képest 61 százalékos növekedés. Szombaton és vasárnap is napi 5 milliárd forint feletti bevételt értek el a vendéglátó üzletek, ami kiemelkedő teljesítmény.
 

Az előrejelzések alapján júniusban, júliusban és augusztusban összesen közel 16,5 millió vendégéjszaka várható a hazai szálláshelyeken, ami tíz százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezzel minden esély megvan arra, hogy a nyárindító pünkösdi hétvégét követően a főszezon kiugró forgalmat eredményezzen.