Itt az új magyar egyetemi rangsor! Az ELTE után második az SZTE

Elkészítette a 2019-es felsőoktatási rangsorát a HVG, ismét az ELTE áll az élen. Szorosan mögötte, a második helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett, így az SZTE továbbra is őrzi a legjobb vidéki egyetem címét.

2018. november 22. 09:54

Itt az új magyar egyetemi rangsor! Az ELTE után második az SZTE

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll a HVG felsőoktatási rangsorának élén, az intézmény az oktatói kiválóság alapján összeállított alrangsort is vezeti.

Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem követi a listán, míg a negyedik helyen holtversenyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem végzett – adta hírül a HVG szakportálja, az Eduline.

A hatodik helyen – szintén holtversenyben – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem áll, a nyolcadik helyen a Pannon Egyetem, míg a kilencedik helyre a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsort vezető Budapesti Corvinus Egyetemet, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet sorolták.

A karok listáján is az ELTE szerezte meg az első két helyet, a bölcsészkarral és a természettudományi karral, míg a harmadik helyen a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara áll.

Ezek alapján állt össze a rangsor

Az intézmények rangsorolásakor figyelembe vették: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát – ismertették a cikkben.