Itt az SZTE rektorának közleménye Zakar-ügyben: Rovó László szerint mindenki oszoljon, nincs itt semmi látnivaló

A szegedi egyetem egyébként orvos vezetője felhasználta a kínálkozó lehetőséget, hogy megmutassa, mekkora ereje lehet a magyar nyelvben az idézőjelnek.

2019. január 21. 22:57

Itt az SZTE rektorának közleménye Zakar-ügyben: Rovó László szerint mindenki oszoljon, nincs itt semmi látnivaló

Már a hétvégén tudni lehetett róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem professzorai közül több tucatnyian nyílt levélben fordultak az egyetem rektorához Zakar Péter rektorhelyettes múlt héten a Délmagyarországban megjelent furcsa kijelentései miatt. A nyílt levelet ma délután óta teljes terjedelmében bárki olvashatja, az aláírók névsorával együtt.

Rovó László a hétvégén még külfödi teendői miatt nem tudott válaszolni a szegedi professzoroknak, most azonban kiadott egy közleményt. Olyat, amivel valószínűleg nem lesznek megelégedve a Zakar szavait kifogásolók.

Vigyázat, spoilerveszély:

A hivatalát tavaly nyár óta betöltő rektor szerint nincs is semmilyen ügy, csak „ügy” van, idézőjelben, a nyílt levelet küldő professzoroknak pedig finoman megüzente, hogy jó ha tudják, hol a helyük. A Zakar által a Délmagyarország szerint kritizált szegedi városvezetésről egy árva szót sem írt, a kormány viszont mindenben segíti az SZTE-t, nagy a szerelem. Röviden ennyi.

De azért olvassák el az egészet, megéri! Rovó László rektor közleményét az alábbiakban szó szerint, változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.

Az SZTE rektorának közleménye

Az Egyetem nem tervez vizsgálatot Zakar Péter „ügyében”

Zakar Péter, Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesünk, egy múlt heti kerekasztal-beszélgetés során arra utalt, hogy a Szegedi Tudományegyetem a legkiválóbb magyar és nemzetközi hallgatókat kívánja oktatni a legmagasabb színvonalon. Az Egyetem fejlesztése a kormány és a város támogatása, közös akarata nélkül nem valósulhat meg.

A jelenlegi kormányzat minden támogatást megad az Egyetem céljainak eléréséhez. Debrecen és Győr példája azt is megmutatja, hogy ha egy város és egy egyetem összefog, akkor generációkon átívelő célokat tűzhetünk ki magunk elé és érhetjük el azokat.

A Szegedi Tudományegyetem vezetésének céljai ismertek, a régió legerősebb, Magyarország legjobb tudományegyetemévé kívánunk válni, mely a nemzetközi rangsorok első 2-300 helyezettje között szerepel. Céljaink eléréséhez szövetségeseket keresünk, a magyar kormányban partnerre találtunk.

Zakar Péter rektorhelyettes úr szavait, pontosan ismerve az elhangzottakat, szándékosan félreértelmezték és félremagyarázták, azok így váltak alaptalan politikai vádaskodássá. Rektorhelyettes úr semmi olyat nem állított, ami miatt indokolt lenne nyilvánosság előtti meghurcolása.

A petíciózás és a nyílt levelezés módszere nem vezethet eredményre, az Egyetem visszautasítja a megszégyenítést, azt, hogy kollégánkat pellengérre állítsák mondvacsinált politikai okokból.

Az egyetem több, mint 1800 oktatójából és kutatójából 67-en írták alá a petíciót, akik figyelmét ezúton is felhívom arra, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól és az Egyetemet érintő belső ügyekben közvetlenül hozzám forduljanak, ne a sajtón keresztül üzengessenek.

Ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel. Az ügyet ezzel lezártnak tekintem.

(Borítóképünket a Szeged Televízió Szemközt című műsorának 2018. szeptember 5-i adásból vettük.)

kmn

Címlapon

mutasd mind