Itt az eddigi magyar koronavírus-áldozatok részletes listája: mégis van, akinek nem volt alapbetegsége

Mától közzé teszik az elhunytak nemét, életkorát, és alapbetegségeit is. Ezek alapján Müller Cecília országos tisztifőorvos nem mondott teljesen igazat, amikor többször is azt állította az operatív törzs tájékoztatóin, hogy minden magyar elhunytnak volt valamilyen alapbetegsége.

2020. március 31. 21:26

Itt az eddigi magyar koronavírus-áldozatok részletes listája: mégis van, akinek nem volt alapbetegsége

Megváltozott a koronavírus-járvány magyarországi adatinak közlése, mostantól látható az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége, vagy betegségei is a koronavirus.gov.hu oldalon, ami a technikai átállás miatt néhány órán keresztül nem volt elérhető kedden délelőtt. A Koronavírus Sajtóközpont szerint beazonosított koronavírus-fertőzöttekről hamarosan megyei adatokat is közölnek majd.

Az elhunytakról szóló adatközlés mostantól egyértelműen informatívabb lesz, hiszen

látható lesz, hogy az elhunytak közül hányan voltak krónikus betegek, akiknek állapotát súlyosbította a koronavírus-fertőzés és hányan magában a fertőzés okozta vírusos tüdőgyulladásban hunytak el, ismert krónikus betegség nélkül.

Mindebből pedig kiolvasható lesz, hogy a koronavírus-fertőzés milyen korosztályokra és milyen krónikus alapbetegségek esetén a legveszélyesebb.

Ezek a részletes adatok az eddigi magyarországi halottakról

A kedden nap közben az átállást követően a koronavirus.gov.hu-n közzé is tették a járvány magyarországi halálos áldozatainak listáját. Az adatok alapján szinte kivétel nélkül minden elhunytnak volt olyan egyéb betegsége, ami veszélyt jelentett az életére. Az elhunytak többsége 70 éven felüli és férfi.

A közzétett adatok szerint

 • az első halálos áldozat egy 76 éves nő volt, aki szív- és érrendszeri betegségben szenvedett,
 • a második elhunyt egy 65 éves nő, akinek rosszindulatú daganata volt,
 • a harmadik, negyedik és ötödik elhunyt (egy 74 éves, egy 79 éves és egy 68 éves férfi) egyaránt szív- és érrendszeri betegségben szenvedett,
 • a hatodik áldozat egy 41 éves nő volt, akinek magas volt a vérnyomása,
 • a hetedik elhunyt egy 38 éves férfi, akinek krónikus pancreatitise (hasnyálmirigy-gyulladása) volt,
 • a nyolcadik halálos áldozat egy 53 éves férfi volt, aki szív- és érrendszeri betegséggel küzdött,
 • a kilencedik elhunyt egy 90 éves nő, akinél aortaszűkület, koronáriaszűkület, hipertónia, pitvarfibrilláció volt megállapítható,
 • a tizedik elhunyt egy magas vérnyomással küzdő 75 éves férfi volt,
 • a tizenegyedik halálos áldozat egy 80 éves férfi, az ő krónikus alapbetegségeiről nincs adat,
 • a tizenkettedik áldozat egy 73 éves férfi volt, akinél koronáriaszűkület, encephalopathia, hepatopathia, érszűkület, pajzsmirigy-túlműködés volt megállapítható,
 • a tizenharmadik halottnak, egy 86 éves nőnek szintén több alapbetegsége - TBC, LC, PE, HT, DM, cukorbetegség által okozott idegkárosodás, és MVT - volt,
 • a tizennegyedik áldozat egy 92 éves férfi, akinek pacemakere volt, továbbá allergiás asthmát és stroke-ot is diagnosztizáltak nála korábban,
 • a tizenötödik elhunyt egy COPD-s 94 éves férfi volt,
 • a tizenhatodik halálos áldozat pedig egy 59 éves vesetranszplantált nő, akinél cukorbetegséget, COPD-t, koronáriaszűkület és hipertóniát is megállapítottak.

Kedden egyébként 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb több krónikus betegséggel küzdő beteg, ő volt a tizenhatodik. Emellett 34 főről 37 főr nőtt a gyógyultak száma is.

A tájékoztató oldal szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért a atóságok nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

(nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/EPA-ANSA/Fotogramma)

Tovább olvasom