Itt a hétvége, de ugye nem felejtette el, hogy Csongrád megyében tűzgyújtási tilalom van?

Miután napok óta aszalódunk a munkahelyen a hőségben, a hétvégét aki csak tudja, valami hűs helyen igyekszik tölteni, mondjuk vízparton, strandon. Mármint napközben. Na, de este? Mondjuk egy szalonnasütés vagy egy laza grillezés?

2018. augusztus 06. 08:05

Itt a hétvége, de ugye nem felejtette el, hogy Csongrád megyében tűzgyújtási tilalom van?

Nem ördögtől való gondolat, azt viszont fontos tudni, hogy a folyamatosan magas napi átlaghőmérséklet és a növényzet szárazsága miatt tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Csongrád és Bács-Kiskun megye teljes területén, ilyenkor pedig még az arra kijelölt helyeken sem szabad tüzet rakni. A korábbi tapasztalatok szerint a nagy hőségben keletkezett tüzekért többnyire az emberi figyelmetlenség a felelős.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy vegye komolyan a tiltást.

„Fontos, hogy ilyenkor fokozottan figyeljünk arra, hogy erdők, fásítások 200 méteres körzetében mindenféle tűzgyújtás tilos. Ebben az időszakban a hozzánk beérkező irányított égetésre vonatkozó kérelmeket is elutasítjuk addig, amíg vissza nem vonják az illetékes hatóságok a tűzgyújtási tilalmat.”

– mondta Molnár Krisztina a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Szeged Televíziónak.

Júliusban Röszke határában egy 3000 darabból álló szalmabálarakás égett le. A tűzoltók már egyet sem tudtak megmenteni, a lángok még egy nappal a szerencsétlenség után is égtek. Itt valószínűleg a vihar okozta a kárt, de egy eldobott cigarettacsikk is óriási tüzet okozhat.

„Ezeknek a tüzeknek a 99%-át emberi gondatlanság okozza, vagyis megelőzhető lenne. Ezért fokozottan kérünk mindenkit, hogy figyeljenek arra, hogy például égő cigarettacsikket ne dobjanak ki az autó ablakán, hiszen ebből pillanatok alatt akár többhektáros területen is keletkezhet tűz, főleg, ha szeles idő van. A száraz aljnövényzetben nagyon gyorsan terjednek a lángok. Ne gyújtsunk tüzet olyan helyen, ahol tilos, fokozottan figyeljünk értékeinkre és a környezetünkre!”

– nyilatkozta a szóvivő a tévének.

Ha valaki a tiltást megszegve tüzet okoz, neki kell megtérítenie az okozott kárt és a tűzoltók vonulási költségét, a büntetés mértéke pedig akár 3 millió forint is lehet.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

Vélemények

mutasd mind