Pénteken kezdődött a 32. Thealter fesztivál Szegeden, ami kőkeményen megnevezi a bűnösöket, és tisztelettel fordul az áldozatok felé

Fajankó: ősbemutatóval indult a fesztivál.
Pénteken kezdődött a 32. Thealter fesztivál Szegeden, ami kőkeményen megnevezi a bűnösöket, és tisztelettel fordul az áldozatok felé

Tíz nap alatt, nyolc helyszínen 32 produkcióval várja közönséget a 32. Thealter független színházi fesztivál. Idén is a fiatal művészek, és a színházi sokszínűség kerül a középpontba.

 

A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a Régi Zsinagóga lesz, de játszanak majd darabokat a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Grand Caféban, és az újszegedi ligetben is. A műfajilag is sokszínű alternatív független színházi rendezvényen lesz prózai előadás, bábszínházi darab, és monodráma is.  

 

Pénteken ősbemutatóval indul a fesztivál, ez lesz a FÜGE Produkció és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciója: a Fajankó.

 

„Majdnem minden előadás újdonság, mert az elmúlt években, abban a kettőben, amikor covid volt tavasszal és ősszel, akkor is volt fesztivál. Nagyjából mindenki megcsinálta, amit szeretett volna, de ez volt a leglutribb év, hogy ki, mit tud dolgozni, mennyiben van, miben van. Nagyon sok fiatal játszik ezen a fesztiválon, és nagyon sok olyan csoport jön, akik még soha nem voltak itt” 

 

– magyarázta Balog József, a fesztivál főszervezője. Hozzátette: ott van például a k2, akik visszatérők, de olyanok is vannak, akik még főiskolásként játszottak a Thealteren, de most már tapasztaltabb színésznék térnek vissza.

 

 

Balog József – Ottlik Géza Iskola a határon című regényének eredeti címe alapján – a továbbélők fesztiváljaként aposztrofálta a Thealtert.  

 

„Ez azoknak a fesztiválja, akik tovább élnek – pandémiát, támogatások hiányát, politikát, az ország helyzetét, háborút figyelembe véve. Még ha az előadások nem is feltétlenül erről szólnak, ez egy kőkemény fesztivál lesz, ami megnevezi a bűnösöket, és teljes tisztelettel van az áldozatok felé” 

 

– mondta a fesztivál művészeti vezetője. Szerinte Magyarország most is rossz oldalon áll a háborút ügyében. Ez egy bántalmazó ország, ami pont az ellenkezőjét csinálja annak, amit tennie kellene. „Mi viszont a jó oldalon állunk” – tette hozzá Balog József.

 

Az alternatív színházi fesztiválon programja a hét végén:

 

Péntek:

 • 19 óra, régi zsinagóga (Hajnóczy utca), Fajankó (FÜGE Produkció, MASZK Egyesület)
 • 21 óra, ZUG (Gyertyámos utca), Bogusław Schaeffer: Szövegkönyv egy nemlétező, ám lehetséges instrumentális színészre (Homo Ludens Project)
 • 21 óra, Szegedi Nemzeti Színház balett-terme, Totth Benedek: Holtverseny – úszás egy részben.

 

Szombat:

 • 13 óra, online, Kritikus szekció – szakmai beszélgetés online
 • 16 óra, Szegedi Nemzeti Színház balett-terme, Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia – rokendroll + csajok + fájás (Átrium, Mentőcsónak Egység)
 • 18.30 óra, kisszínház, Demerung (Csehov Meggyeskertje), (Narratíva Kollektíva)
 • 21 óra, régi zsinagóga, Németh Virág: Az utolsó velencei kalmár (Gólem Színház)

 

Vasárnap:

 • 10 óra, online, Kritikus szekció – szakmai beszélgetés online
 • 13 óra, újszegedi liget, Banquet for Bees // Méhek (Pro Progressione, Secret Hotel, Triage Live Art Collective)
 • 15.30 óra, régi zsinagóga, Bíró Bence – Benkó Bence: Rebellisek – az ellenállás történetei – zenés zendülés egy részben (k2)
 • 16 óra, újszegedi liget, Banquet for Bees // Méhek (Pro Progressione, Secret Hotel, Triage Live Art Collective)
 • 18 óra, kisszínház, Szokol Judit – Fabacsovics Lili: Csend-etűdök (ESZME, Szentendrei Teátrum, Szkéné Színház)
 • 20 óra, Grand Café, Solymos Tamás: Nélküled – monodráma egy felvonásban (Tér12 Kulturális Egyesület)
 • 22 óra, régi zsinagóga, Terék Anna – Molnár G. Nóra: Csönd

 

A fesztivál részletes programjáról itt lehet tájékozódni.

 

Nézze meg a fesztivált megnyitó performanszt!