Isztambulban folytatódnak a béketárgyalások, az orosz védelmi miniszter megfenyegette a NATO-t, 10 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra hétfőn

Az orosz–ukrán háború legfontosabb kedd délelőtti eseményeinek összefoglalója.
Kékes Viktória

2022. március 29. 13:59

Isztambulban folytatódnak a béketárgyalások, az orosz védelmi miniszter megfenyegette a NATO-t, 10 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra hétfőn

Isztambulban folytatódnak a béketárgyalások

A Reuters beszámolója szerint fagyos hangulatban találkozik egymással több mint két hét után az orosz és az ukrán delegáció. A fő cél a tűzszünet elérése, de ebben egyik fél sem bízik igazán. A tárgyalást a török elnök nyitotta meg, aki arra buzdította a feleket, hogy „vessenek véget ennek a tragédiának”. 

 

Azt már most tudni lehet, hogy Ukrajna ragaszkodik területi egységéhez és szuverenitásához, de a NATO-tagságról hajlandó lemondani. Az orosz fél pedig hajlandó elfogadni Ukrajna uniós csatlakozását. Állítólag az ország „nácitlanítása” sincs már az asztalon. 

 

A tárgyaláson egyébként részt vesz Roman Abramovics is, akiről (két másik ukrán tárgyaló mellett) azt lehetett olvasni, hogy megmérgezték egy korábbi találkozó során. Az biztos, hogy az ukrán külügyminiszter most azt tanácsolja a résztvevőknek, hogy ne egyenek/igyanak semmit, és ne érintsenek meg semmit közvetlenül a bőrükkel. (Talán ennek is köszönhető, hogy a felek még kezet sem fogtak a tárgyalás kezdetekor.) Az oroszok tagadják az orosz oligarcha mérgezésével kapcsolatos vádakat.

Peszkov gyakorlatilag kizárta az atomfegyver használatát

A Kreml szóvivője interjút adott a PBS Newshournak. Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy az ukrajnai „hadművelet” bármilyen eredménye nem ad elegendő okot arra, hogy Oroszország atomfegyvert vessen be. 

 

„Van egy biztonsági koncepciónk, amely nagyon világosan kimondja, hogy csak akkor használhatunk atomfegyvert, ha hazánkban fennáll az állam létének veszélye” – mondta Peszkov.

Az orosz védelmi miniszter megfenyegette a NATO-t

Oroszország megfelelő választ fog adni, ha több NATO-tagország folytatja azon tervét, hogy harci repülőgépeket és légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának – mondta Szergej Sojgu.

 

 „Figyelemmel kísérjük egyes NATO-tagországok vezetőinek nyilatkozatait arról, hogy repülőgépeket és légvédelmi rendszereket kívánnak szállítani Ukrajnának. Amennyiben ezek megvalósulnak, megfelelően fogunk erre reagálni” – üzent a NATO-nak az orosz védelmi miniszter.

 

A V4-es országok védelmi miniszterei közben lefújták a Budapestre tervezett találkozót a magyar kormány háborúval kapcsolatos politikája miatt. Erről itt írtunk részletesen.

 

Hárman haltak meg a mikolajivi kormányépület elleni rakétatámadás során

A helyi kormányzó Vitalij Kim közlése szerint kedd reggelre rakétatalálat érte a dél-ukrajnai Mikolajiv fő kormányépületét. Az ukrán katasztrófavédelem közlése szerint a támadásnak három halálos áldozata van, és további 18 embert sikerült kihúzni a romok alól. Bár a fő célpont feltehetően a kormányzó Vitalij Kim lehetett, ő nincs az áldozatok között.

 

Forrás: Twitter/Oleh Novikov

Az ukrán hadsereg közben folyamatosan sikeres ellentámadásokat hajtott végre Kijev mellett és délen, Krivij Rih városának környékén is.

ORFK: mintegy tízezren érkeztek hétfőn Ukrajnából

Magyarország területére hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 5156 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4741-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy az ukrajnai háború elől hétfőn 1140 ember, köztük 415 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba.