Iszapos meder, kánikula miatti oxigénhiány, és benzinhiány az aggregátorokban: ezért is döglöttek bele a halak a leengedett Holt-Tiszába Gyálarétnél

Már legalább hatvan mázsa hal pusztult el a Gyálai Holt-Tiszán. A Fehér-parton korábban már leengedték a vizet, mert mederkotrást végeznek és a halak nagy részét is lehalászták. A bentmaradt halak a nagy meleg miatt azonban tömegével pusztulnak, ráadásul tíz literenként kell kuncsorogni a benzinért is azokba az aggregátorokba, amelyek biztosítani tudnák az oxigént a halaknak.
Kis Máté

2022. július 06. 18:06

Iszapos meder, kánikula miatti
oxigénhiány, és benzinhiány az aggregátorokban: ezért is
döglöttek bele a halak a leengedett Holt-Tiszába Gyálarétnél

Múlt héten egyszer már többszáz haltetem úszott a Gyálai Holt-Tisza felszínén; mintegy húsz mázsányi hal pusztult el. A helyiek akkor azt mondták, mióta megjelentek a haltetemek azóta mindenki kerüli a környéket a látvány és a bűz miatt. Mostanra egy kicsit arrébb lévő szakaszon ismét negyven mázsányi hal veszett kárba, ezek között húsz kilósnál nagyobb busák is voltak. Ezeket konténerekbe rakták, hogy elszállítsák.

 

A Gyálai-Holt Tiszán még áprilisban eresztették le a víz egy részét, mert egy környezetvédelmi-tájrehabilitációs program keretében mederkotrást terveznek. Az itt élő halakból közel 200 mázsányit lehalásztak. A halak megmentésén dolgozó horgászegyesület szerint azért nem sikerült minden halat lehalászni, mert a meder iszapossága miatt nem fértek hozzájuk a horgászok.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását!