Isten önnel, doktor úr! – Szeged elbúcsúztatta díszpolgárát, Pintér Sándor professzort

Bod Péter

2022. december 21. 16:36

Isten önnel, doktor úr! – Szeged
elbúcsúztatta díszpolgárát, Pintér Sándor professzort

Több tízezer csecsemő köszönheti életét a magyar gyermekgyógyászat egyik legnagyobb alakjának, a nyolcvankilenc éves korában elhunyt Pintér Sándor professzornak, Szeged díszpolgárának, a szegedi gyermekklinika korábbi vezetőjének, akinek temetése ma délután volt a Belvárosi temetőben. Pintér Sándor orvosprofesszor elismertségéről és elfogadottságáról sokat elmond, hogy egyszerre volt Szeged, Szolnok és Karcag díszpolgára, ez három város rajzolja ki páratlan szakmai és emberi életútját.

 

 

A Debrecenben született, Karcagon nevelkedett, majd a cívisváros orvostudományi egyetemén diplomázó Pintér Sándor elsőként a karcagi kórházban kezdett dolgozni, majd 1960-tól a szolnoki kórház alkalmazásába került. Az 1970 és 1980-as években a szolnoki kórház gyermekgyógyászati osztályát a régió egyik legjobb ilyen jellegű osztályává tette a kiváló orvos. Szakmai kvalitásaira hamar felfigyeltek, így 1967-től rövidebb ideig Szegeden dolgozott, majd a munkát újra Szolnokon folytatta. Ösztöndíjjal Oxfordban és Prágában tanult.

 

Pintér Sándort 1991-ben nevezték ki a szegedi Gyermekklinika vezetőjének, nevéhez fűződik a klinika teljes külső és belső felújítása.

 

– Aki egy életet ment meg, az egy világot ment meg – mondta el búcsúbeszédében Kovács Tamás alpolgármester, amihez hozzátette: a kiváló gyermekorvos többezer csecsemő életét mentette meg hosszú pályafutása alatt. – Hálásak vagyunk Pintér Sándornak itteni munkájáért – fogalmazott Kovács Tamás, aki emlékeztetett arra, hogy minél többet tudott a kitűnő orvos, annál nagyobb alázattal végezte munkáját. A szegedi orvosprofesszor nevét megőrzi a város, és több ezer család is. – Isten önnel, doktor úr!

 

A hazai gyermekgyógyászat nagy alakja távozott – mondta el Bereczki Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ vezetője, aki egyszerre mutatta meg beszédében Pintér Sándor pályájának szakmai és személyes arcélét. Beszélt arról, hogy a professzor kedvessége jelen volt a klinikán, és arról, hogy a gyermekklinika felújításában milyen elévülhetetlen érdemei voltak Pintér Sándornak.

 

– Szakmai szenzáció volt, hogy az általa vezetett gyermekklinikán választották szét a peregi sziámi ikreket – idézte fel az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eseményt a Pintér Sándor vezette klinika életéből Bereczki Csaba. Valamennyi beszéd kiemelte, hogy óriási szerepe volt a Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány létrehozásában és működtetésében, aminek hosszú ideig kuratóriumi elnöke is volt. 

 

A temetésen a szülőváros nevében Szepesi Tibor, Karcag polgármestere is búcsúzott Pintér Tibortól. Úgy jellemezte őt, mint aki soha nem szakadt el Karcagtól.

 

Pintér Sándort 2017-ben választották Szeged díszpolgárának, Szeged saját halottjának tekinti a gyermekgyógyász professzort, akit baptista szertartás szerinti temetésen helyeztek örök nyugalomra.