Ismét támadás alatt Azovsztal, nem szállít gázt Bulgáriába és Lengyelországba a Gazprom, lebontották az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szobrot Kijevben

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója szerda koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 27. 13:30

Ismét támadás alatt Azovsztal, nem szállít gázt Bulgáriába és Lengyelországba a Gazprom, lebontották az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szobrot Kijevben

 

Ismét támadás alatt Azovsztal

Az orosz erők ismét megtámadták az azovsztali acélgyárat – mondta a város polgármesterének egyik munkatársa. 

 

A Reuters jelentése szerint Petro Andriuscsenko kollégája arról is beszámolt, hogy ma sem született megállapodás a Mariupolban rekedt civilek kimenekítésére. 

 

A gyárban – amely az ukrán ellenállás utolsó bástyája a városban – több száz civil bujkál. Putyin parancsára egy héttel ezelőtt az orosz erők felfüggesztették ellene a támadást, de olyan szoros gyűrűt vontak köré, hogy onnan kimenekülni nem lehetett.

 

Leállította a Gazprom a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba

 

 „A Gazprom Export értesítette a Bulgargaz és a PGNiG vállalatot a gázszállítások április 27-étől kezdődő felfüggesztéséről és a (Vlagyimir Putyin orosz elnök által kiadott) rendelet által meghatározott rend szerinti kifizetésig” – erősítette meg szerdai közleményében az orosz gázipari holding.

 

Közleményükben arra is emlékeztettek,  hogy Bulgária és Lengyelország tranzitország, így ha az orosz gáz harmadik országokba irányuló tranzitmennyiségéből jogosulatlanul kivesznek, a tranzitszállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek.

 

A TASZSZ hírügynökség azt írta, hogy a hír hatására a gáz ára Európában 21 százalékkal ugrott meg, meghaladva az ezer köbméterenkénti 1370 dollárt.

 

Putyin elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket „kompromittált valutákban”, beleértve a dollárt és az eurót.
   
A hírre Szijjártó Péter Facebook-oldalán reagált. A rövid videóból az derül ki, hogy Magyarország egy trükkös megoldással oldja meg, hogy engedelmeskedjen Putyin parancsának, de ne kelljen rubelben fizetnie az orosz gázért. Erről itt írtunk részletesen. 

 

A bizottság elnöke az orosz lépést indokolatlannak és elfogadhatatlannak minősítette. Ursula Von der Leyen szerint ez is azt bizonyítja, hogy Oroszország rossz szolgáltató. 

 

A lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy országát nem félemlíti meg az orosz zsarolás. Mateusz Moriawecki a lengyel parlament előtt elmondta, hogy Lengyelország így is biztonságban van, mivel évek óta azon dolgoznak, hogy máshonnan szerezzék be a földgázt. 

 

A bolgár kormányfő úgy reagált, hogy a döntés a jelenlegi szerződés súlyos megszegése, és zsarolásnak minősül. Kiril Petkov azt is bejelentette, hogy felülvizsgálják az orosz gáz Szerbiába és Magyarországra irányuló tranzitját is. 

 

A görög miniszterelnök pedig máris bejelentette, hogy kisegítik Bulgáriát.

 

24 százalékkal emelkedett a földgáz ára a világpiacon

Gyorsan reagált a piac a hírre, hogy a Gazprom nem szállít földgázt Lengyelországnak és Bulgáriának, mert e két állam nem hajlandó rubelben fizetni. A földgáz ára 24 százalékkal, 127,5 euróra növekedett, ennyit április eleje óta nem kellett fizetni egy megawatt/óra fölgázért. 

 

Az ukrajnai háború az elmúlt 50 év legmagasabb áremelkedését hozza a Világbank szerint

 

Brutális, legalább 23 százalékos áremelkedés várható, és súlyos humanitárius következmények is várhatóak. Erről itt írtunk részletesen.

 

Elbontották az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló emlékművel Kijevben

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Facebookon ezekkel a sorokkal jelentette be az 1980-as években készített szobor megsemmisítését:

 

„Nem ölöd meg a testvéredet.

Nem erőszakolod meg a nővéredet.

Nem teszed tönkre a barátod országát.

 

ORFK: több mint tízezren érkeztek kedden Ukrajnából

Magyarország területére kedden az ukrán–magyar határszakaszon 5228  ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 5430-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel. 

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról számolt be a honlapján, hogy kedden 701 ember, köztük 231 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala arról adott tájékoztatást, hogy abudapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton kedden 322 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 71 ember töltötte a létesítményben.