Ismét remekeltek a radnótis matekzsenik, Weisz Máté és Hámori Janka

Cambridge-ben tanul tovább Weisz Máté, aki újabb aranyérmet nyert egy nemzetközi matematikaversenyen.

2020. július 23. 12:34

Ismét remekeltek a radnótis matekzsenik, Weisz Máté és Hámori Janka

Weisz Máté arany-, Hámori Janka pedig ezüstérmet szerzett azon az online megrendezett nemzetközi matematikaversenyen, amelyen mintegy száz országból indultak középiskolások Kanadától Dél-Afrikán át Svédországig. A versenyt az Egyesült Államok Matematikai Társulata közösen szervezte a legnagyobb online matematika portállal. A rendkívül magas szintű, problémamegoldó versenyt, a Cyberspace Mathematical Competitiont most először rendezték meg a világon.

Weisz Máté 2018-ban és 2019-ben aranyérmet szerzett egyéniben a Közép-európai Matematikai Olimpián. Tavaly tavasszal Weisz Mátét Szeged Ifjú Tehetsége díjjal, egyik matematikatanárát, Schultz Jánost pedig Szeged Ifjú Tehetségéért díjjal tüntette ki az önkormányzat. Ősszel pedig Botka László polgármester Szeged város aranyérmével jutalmazta a radnótis diákot, valamint másik matematikatanárát, Tigyi Istvánt.

Weisz Mátét sikerült elérnünk.

– A CMC egy új nemzetközi matematikaverseny. Idén a koronavírus-járvány miatt őszre halasztották az eredetileg nyárra tervezett Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát. Ennek a helyére került a CMC. Két versenynapon írtunk dolgozatokat, négy-négy olimpiai jellegű problémát tartalmaztak a feladatsorok – mondta Weisz Máté, aki idén érettségizett a Radnóti-gimnáziumban. Mátét felvették a világ legjobb egyetemére, Cambridge-be.

Hámori Janka tavasszal nyert aranyérmet a Lányok Európai Matematikai Olimpiáján, amely szintén virtuális volt a koronavírus-járvány miatt.

A lenti videó a verseny záróünnepségéről készült – ezt is csak online lehetett megtartani

Weisz Máté az aranyérmesek között
Hámori Janka neve az ezüstérmet nyert diákok között olvasható

Sz. C. Sz.

Tovább olvasom