Képviselői vagyonnyilatkozatok – így minek a nyilvánosság?

Mint minden évben, idén is bebizonyosodott, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatoknak ebben a formában semmi értelme nincs. Ha bízhatnánk az azokban foglaltaknak, akkor el kellene hinnünk, hogy sem Orbán Viktornak, sem Varga Juditnak nincs megtakarítása, és azon sem csodálkoznánk, hogy Rogán Antal vagyona annak ellenére csökkent, hogy a találmánya után soha nem látott mértékű összeget kaszált 2021-ben.
Kékes Viktória

2022. február 01. 12:21

Képviselői vagyonnyilatkozatok – így minek a nyilvánosság?

A törvényben előírt határidőnek megfelelően, hétfő éjjel ismét felkerültek az országgyűlés honlapjára a képviselői vagyonnyilatkozatok. Ezekről azt érdemes tudni, hogy a rendszernek a jelenlegi formában az égadta világon semmi értelme nincs. A vagyonnyilatkozatoknak ugyanis Magyarországon nincs rendszerszintű ellenőrzése, a gyanúsan nagy vagyonosodást csak akkor ellenőrizhetik, ha bűnügyi nyomozás is folyik az illető ellen. Senki nem vonhatja tehát kérdőre azokat a politikusokat, akiknek a nyilatkozatban szereplő, és a tényleges vagyoni helyzetük között tátongó jókora eltérés mindenkinek nyilvánvaló.

 

Jó példa erre Orbán Viktor, akinek – hivatalosan – sem saját autója, sem nagy értékű ingósága, sem céges érdekeltsége, de még megtakarítása sincs! 

 

Azt is nehéz komolyan venni, hogy az éppen hatalmas korrupciós botrányba keveredett Völner Pál sok millió forinttal lett szegényebb 2021-ben. No, persze azt nem várhatjuk el, hogy vagyonnyilatkozatában feltüntesse a korrupcióért zsebre tett, mintegy 83 millió forintot.

 

 

Rogán Antal vagyona – aki egyszer már bizonyítottan hazudott vagyonnyilatkozatában – annak ellenére csökkent tavaly, hogy a nevéhez fűződő találmány minden korábbinál több pénzt, 408 millió forintot hozott neki 2021-ben. A propaganda-miniszter vagyona így mindössze 616 millió forint.  

 

A piacon nemrég másfél milliós luxusórát villantó Varga Judit is nehéz évet zárt. Az igazságügyi miniszter 2020-ban ugyan botrányba keveredett hirtelen vagyongyarapodásával és gyanús ingatlan vásárlásaival, 2021-ben már egy forintnyi megtakarítást sem tudott produkálni. Lehet, hogy neki valóban nagy segítséget jelent a mai naptól hatósági áras farhát.

 

Vannak azért üdítő ellenpéldák is: Áder János több tízmilliós megtakarítással inthet búcsút a Sándor Palotának, Pintér Sándornak több mint egymilliárd forintnyi kintlevősége van, és Lázár János is tovább tudta növelni már eddig is komoly ingatlanvagyonát.

 

 

Az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, és február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a képviselő, illetve a szószóló neve alatt.