Ismét megbírságolták a szlovákiai személyi okmányaik leadását megtagadó lévai magyarokat

A szlovák rendőrség újabb pénzbírsággal sújtotta a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló és emiatt szlovák állampolgárságuktól megfosztott, Léván élő Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót - tájékoztatta az MTI-t Nagy Tibor, az érintettek jogi képviselője kedden.

A lévai járási rendőrség illetékese azért szabott ki újólag 33 eurós pénzbírságot, mert a három magyar továbbra sem volt hajlandó beszolgáltatni szlovákiai személyi okmányait.
    Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót ez ügyben közvetlenül karácsony előtt idézték be szóbeli egyeztetésre a rendőrségre. Mivel ügyvédjük betegsége miatt az érintettek akkor nem tudtak eleget tenni a felszólításnak, a szlovák hatóságok - még az év végi ünnepek között - újabb idézést küldtek nekik.
    A személyi igazolványok beszolgáltatásának megtagadása miatt még az ősz folyamán indított szabálysértési eljárás keretén belül végül kedden megtartott egyeztetésen Nagy Tibor ügyvéd megismételte, hogy ügyfelei álláspontja változatlan, azaz nem tartják helytállónak az ellenük folytatott eljárás hivatkozási alapját, és továbbra is szlovák állampolgárnak tekintik magukat.
    A meghallgatás során az ügyvéd átadott a rendőrségnek egy, a szlovák állampolgársági törvényt és vonatkozó szabályozásait érintő jogi véleményezést is. Ebben egyebek közt arra mutatott rá, hogy a szlovák állampolgársági törvény nem egyeztethető össze sem a szlovák alkotmánnyal, sem több más nemzetközi normával sem.
    Az ügyvéd kérelmezte a rendőrségen, hogy függesszék fel az eljárást addig, amíg az alkotmánybíróság döntést nem hoz az állampolgársági törvényről. Ezt a kérelmet kompetencia hiányra hivatkozva azonban elutasították.
    A lévai rendőrség a keddi egyeztetés során hozott szóbeli határozatában ismételten pénzbírságot rótt ki a három érintett szlovákiai magyarra. A határozatot várhatóan egy-két héten belül kézbesítik - közölte az ügyvéd, hozzátéve, hogy megfellebbezik a határozatot a nyitrai megyei rendőrkapitányságon.
 
 
MTI

Tovább olvasom