Ismét jön olaj a Barátság 2 kőolajvezetéken

A Mol kifizette az oroszok helyett a tranzitdíjat.
Kékes Viktória

2022. augusztus 11. 11:29

Ismét jön olaj a Barátság 2 kőolajvezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság 2 kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat – áll a Technológiai és Ipari Minisztérium csütörtöki közleményében. 

 

A tárca hangsúlyozta, hogy

 

„a hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen hazánk több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik”.

 

Amint az várható volt, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát. 

 

„Így a szállítás tegnap megkezdődött, és az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is”

 

A cseh közszolgálati hírtelevízió csütörtökön reggel ugyanakkor arról számolt be, hogy Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj a Barátság vezetéken keresztül.

 

A hírtelevízió emlékeztetett: az orosz Transznyefty a korábban leállt szállításokat Szlovákiába és Magyarországra szerdán már felújította, miután a Mol tulajdonában lévő pozsonyi Slovnaft társaság kifizette az ukránoknak a tranzitdíjat. A csehországi szállítások folytatódó megszakításának okát az illetékesek nem közölték.