Ismét civilekre lőttek az oroszok, eddig közel 200 kisgyerek halt meg a háborúban, a menekültek száma már 5 millió

Vass Imre

2022. április 15. 20:30

Ismét civilekre lőttek az oroszok, eddig közel 200 kisgyerek
halt meg a háborúban, a menekültek száma már 5 millió

Egész zászlóaljak lázadnak már az orosz hadseregben, teljesen elegük van

Habár Vlagyimir Putyin állítása szerint nemes csatát vívnak Ukrajnában, a harcmezőre bevetett katonáknak már nagyon elegük van az egészből.

 

Az Ukrajnában bevetett orosz katonák már eldobálják a saját felszereléseiket és elhagyják a harcmezőt, miután a katonai vezetés megvezette őket és nem adták meg a korábban beígért extra fizetéseket – írja a The Daily Beast az ukrán belügyminiszter által nyilvánosságra hozott hangfelvételek alapján.

 

A hangfelvételek olyan lehallgatott telefonbeszélgetéseket tartalmaznak, amelyek orosz katonák és rokonaik, vagy orosz katonák egymás között zajlottak le és amennyiben valósak, súlyos káoszról adnak tanúbizonyságot a frontokról.

 

Már több mint ötmillióan menekültek el Ukrajnából

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint 4,7 millió menekült lépte át Ukrajna határait - írta a BBC.

 

Emellett az AFP által idézett ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) szerint közel 215 ezer harmadik országbeli állampolgár - ők nem állampolgárai sem Ukrajnának, sem annak az országnak, ahová beléptek - szintén a szomszédos országokba menekült.

 

A legtöbb menekült - 2,7 millióan - Lengyelországba távozott. A hivatalos adatok azonban azt mutatják, hogy néhányan most már úgy döntenek, hogy visszatérnek Ukrajnába.

 

Romániába mintegy 727 ezren, Oroszországba 485 ezren, Magyarországra 447 ezren, Moldovába 419 ezren, Szlovákiba 329 ezren, Belaruszba közel 23 ezren távoztak.

 

 

Sokkoló számok, ennyien haltak már meg a háborúban

A szörnyű számokat az ukrán Legfőbb Ügyészség tette közzé Telegramon.

 

Ezek alapján a háború a februári kezdete óta már 198 gyermek életét követelte, ezen kívül 355 kicsi megsérült, többeket pedig jelenleg is kórházban ápolnak.

 

A Kárpátinfó azt írja, hogy a sokkoló számok még korántsem véglegesek, az Ügyészség ugyanis hozzátette, hogy mivel az aktív harcok helyszínéről, az ideiglenesen megszállt és felszabadított területekről nincsenek pontos adatok, ezek megállapítása jelen pillanatokban is folyamatban van. 

 

Menekülők buszaira lőttek az oroszok

Hét ember meghalt, amikor az orosz erők csütörtökön állítólag tüzet nyitottak két evakuációs buszra – közölte a harkovi regionális ügyészség, írja a CNN.

 

Hozzátették, hogy további 27 ember megsebesült, amikor a buszok Borova falu közelében haladtak, közel Izium városhoz.

Előzetes vizsgálat indult a háborús törvények és szokások szándékos emberöléssel egybekötött megsértése miatt- közölte a hivatal.

 

 

Már utcai harcok folynak Mariupolban, a vasműben és környékén még tartják magukat az ukránok

Kívülről lehetetlenség megmondani, meddig húzzák a védők, mivel a gyár hatalmas területen fekszik, alatta pedig labirintus húzódik meg.

 

Olekszandr Motuzsjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy utcai harcok folynak az ostromlott Mariupol kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek nem sikerült teljesen elfoglalniuk – jelentette a Reuters.

 

A tisztviselő hozzátette, az acél- és vasmű környékén, valamint a kikötő területén is heves harcok zajlanak. Az Azovstal gyár Európa egyik legnagyobb kohászati üzeme az ukrán erők apokaliptikus hangulatú erődítményévé vált a túlerőben lévő oroszok gyűrűjében. Ipari területen fekszik az Azovi-tenger partján, gyakorlatilag akkora, mint egy kisebb város: 11 négyzetkilométeren fekszik, számtalan épület, kohó és vasúti sín található itt.

 

Egy kijevi katonai elemző, Oleh Zsdanov azt mondta, akkora területről van szó, hogy a megszálló oroszok egyszerűen nem találják az ukránokat.

 

Minél hamarabb, minél látványosabb győzelmet akarnak elérni az oroszok a Donbaszban

Még néhány nap, mire beindulhat egy nagyobb orosz hadművelet a Donyec-medencében, és amíg az nem ér véget, addig fegyverszünetre sincs sok esély – így lehetne röviden összefoglalni azt, mi várhat ránk az orosz–ukrán háború következő időszakában. Mivel az ukrán védelmi erők közel fele a Donbasznál csoportosul, így akár harapófogó-szerűen megpróbálhatják bekeríteni őket az oroszok délről és északról.

 

Nem véletlen, hogy épp pár napja neveztek ki új parancsnokot az orosz hadseregben az ukrajnai hadműveletek élére, a várható nagy csata előtt ugyanis rendezni akarják a sorokat – és elfoglalni Mariupol azon utolsó pontjait, amelyek az ukránok kezén vannak.