Ismét civil áldozatok követelt a háború, két újabb tömegsírt fedeztek fel, menekülnek az oroszok a mozgósítás elől, orosz szupertank került az ukránok kezére

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború 2022. szeptember 26-i eseményeiről.
Vass Imre

2022. szeptember 26. 21:28

Ismét civil áldozatok követelt a háború, két újabb tömegsírt
fedeztek fel, menekülnek az oroszok a mozgósítás elől, orosz szupertank került
az ukránok kezére

Tovább nőtt a Harkiv megyei orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma

Az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn, kora délután a Harkiv megyei Pervomajszke településre, a támadás következtében hét helyi lakos vesztette életét, köztük egy 15 éves gyermek - hozta nyilvánosságra az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlegének sajtóosztálya.

Korábban Mikola Baksejev, Pervomajszke polgármestere azt közölte, hogy az orosz rakétacsapás következtében egy kiskorú lány vesztette életét. A katasztrófavédelem jelentése szerint a támadás helyi idő szerint fél kettő körül történt. Lakóházakat döntött romba, tűz ütött ki egy nyári konyhában és egy autóban. A kutatási és mentési munkálatok még tartanak.

 

A nap folyamán a megyében az ukrán erők által nemrég felszabadított Kupjanszkot is lőtték az orosz csapatok. Utóbbi településen kigyulladt egy egyházi iskola épülete és egy 500 négyzetméteres üzlethelyiség. Egy helyi lakos sérült meg.

 

Zelenszkij: két újabb tömegsírt fedeztek fel az ukrán hatóságok Izjumban

Az ukrán hatóságok két újabb tömegsírt fedeztek fel a Harkiv megyében lévő, orosz megszállás alól felszabadított Izjum városban - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

 

Az elnök szavai szerint több száz holttest is lehet az újonnan fellelt sírokban. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy Izjumban elsőként feltárt tömegsírba - amelyben több mint négyszáz holttestet találtak - egész családokat temettek el, akiket megkínoztak és megöltek. „Felnőttek, férfiak és nők, valamint kisgyerekek golyókkal a fejükben. Testük egyes részei eltűntek” - emelte ki az elnök.

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZU) hétfőn arról adott hírt, hogy újabb kínzókamrára bukkantak a Harkiv megyei Lipci faluban. Közleményük szerint a luhanszki szakadárok úgynevezett népi milíciája orosz katonákkal együtt a helyiségben kínozta meg azokat a helyi lakosokat, akik nem voltak hajlandók együttműködni velük. A fogvatartottakat innen Oroszországba vitték - tette hozzá az SZBU. A szolgálat fotókat is közzétett a kínzókamráról. 

 

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az ukrán hatóságok a mostanit megelőzően már 18 helyet fedeztek fel a harkivi régióban, ahol a megszállók ukrán állampolgárokat kínoztak, és több mint ezer orosz katonát azonosítottak, akik a megszállt területeken követtek el bűncselekményt.

 


Tüzet nyitottak egy sorozótisztre Szibériában

Tüzet nyitott egy helyi lakos hétfőn a szibériai Irkutszk megyében, Uszty-Ilimszk város katonai sorozóirodájában.

Igor Kobzev, az irkutszki régió kormányzója közölte, hogy Alekszandr Jeliszejev járási katonai biztos rendkívül súlyos állapotban került intenzív osztályra. Az első jelentések szerint a tiszt életét vesztette.

 

A támadót - sajtóforrások szerint Ruszlan Zinyin 25 éves munkanélküli helyi lakost - őrizetbe vették. Az orosz nemzeti gárda szerint a gyanúsítottnak nem volt fegyvertartási engedélye és nem volt hivatalosan bejegyzett fegyverbirtokos sem. Egy szemtanú szerint mielőtt lőni kezdett, Zinyin azt mondta: „most menjünk haza mindannyian”.

 

A gyanúsított anyja sajtóforrások szerint elmondta, hogy a mozgósítási értesítést nem is a fia, hanem a legjobb barátja kapta, aki korábban nem volt katona, ami a gyanúsítottat „nagyon feldúlta”.

 

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben büntetőeljárást indított.

 

Kiderült az oroszok egyik nagy titka – a NATO nagyon boldog

Nem mindennapi, csúcstechnikás tankra tettek szert a csatatéren az ukrán katonák, Moszkva nem örül annyira, a NATO viszont nagyon – írja a 168óra.

 

A Harkivban történ ukrán előrenyomulásnak a stratégiai jelentőségen túli hasznos vonzata, hogy rengeteg orosz katonai technológia jutott az ukránok, és nem kizárt, hogy a NATO kezére.

 

Az ukránok birtokába került egy T90M „Proriv” típusú, új harckocsi. Ez a típus egy modellben tartogatja az oroszok harckocsifejlesztési titkait, többek között az új T-14 „Armata” modell legújabb fejlesztéseit.

 

A harckocsi különösen fontos lehet a NATO-nak, amely a T90M vizsgálatával rájöhet az orosz harckocsifejlesztés legféltettebb hadititkaira is. A típus már eddig is feltűnést keltett. Eddig a most zsákmányolt, ép darabon kívül egy ilyen harckocsit már ki is lőttek az ukránok, ennek azonban nem repült le a lövegtornya és lőszerkészlete sem robbant fel a találat után.

 

Ez pedig azt jelentheti, hogy ezen a tankon az oroszoknak sikerült megoldania egy korábbi problémát, ugyanis a tank legénysége is túlélte az esetet, de így most a NATO birtokába kerülhet a fejlesztés. A T90-esek februárban, az invázió előtt felsorakoztak az orosz-ukrán határon, mégsem vetették be őket. Egy ezzel kapcsolatos elmélet szerint azért, mert ez a tartalék-hadianyag, arra az esetre, ha a NATO is belépne a háborúba.

 

 

Nem akarnak „vágóhídra” menni a mozgósított oroszok, inkább elmenekülnek

Helyi hírek szerint vasárnap is folytatódtak a Vlagyimir Putyin részleges katonai mozgósítási parancsa elleni tiltakozások az egyik kaukázusi területen, Dagesztánban. Ráadásul nem csupán békés demonstrációról van szó, hanem a tüntetők össze is csaptak a rendőrséggel.

 

Az orosz hadsereg egyes egységei felvonultak a grúziai határátkelőkhöz, ami azt feltételezi, hogy hamarosan zár alá kerülhet az ország. Többen várják, hogy hamarosan fizikailag is megpróbálják megakadályozni, hogy a hadköteles korú férfiak elhagyják Oroszországot. Ugyanakkor nagyon sokan próbálják Mongólia felé is elhagyni Oroszországot, amely a teljes kétségbeesést jelezheti. Nem véletlen, hogy egyre több hangadó követeli a határok lezárását. Ilyen Szergej Cekov, az orosz parlament felsőházának, a Föderációs Tanácsnak a tagja, aki szintén ezt szorgalmazza.

 

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt állította, hogy a Kreml tömeges mozgósítása keretében besorozott hadkötelesek egy részét kiképzés nélkül közvetlenül az ukrajnai frontvonalra küldik. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma és más szakértők figyelmeztetései szerint amennyiben a besorozottak közül sokan érdemi kiképzés nélkül kerülnek a frontra, akkor bevetésükkor fennáll a „nagy lemorzsolódás” kockázata.

 Szerintük ez nem légből kapott dolog, ugyanis bizonyítható, hogy az oroszbarát erők által megszállt területeken végrehajtott kényszersorozottakat azonnal harcba küldték. Köztük volt a Krím-félszigeten újonnan behívott állomány, valamint a luhanszki régió katonái, akik az elmúlt napokban kaptak beidézést.

 

Újabb félmilliárd dollárt ad Amerika Ukrajnának

Az amerikai kormány további 457,5 millió dollárral (192 milliárd forint) támogatja az ukrán bűnüldözési és bűnügyi igazságszolgáltatási hatóságokat - jelentette be hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

 

Az Egyesült Államok 2021 decemberének közepe óta ezzel összesen több mint 645 millió dollárt (270 milliárd forint) biztosított erre a célra.

 

A tájékoztatás szerint az ukrán rendőrség mellett az új forrásokból az ukrán kormányt is támogatni fogják az orosz hadseregnek tulajdonított atrocitások dokumentálása, kivizsgálása és a vonatkozó bűnügyi eljárások lefolytatása végett.

 

Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban több milliárd dolláros segélycsomagokat fogadott el Ukrajnának.