Ismét a multikat támogathatja a kormány a magyar vállalkozások helyett

Az energiaválság miatt a vállalkozások többsége elbocsátásokra kényszerül. A kormány válaszul ismét munkahelyvédelmi akciótervet készít. A vállalatvezetők arra számítanak, hogy az ebben megfogalmazott támogatások az autóipar, a gépgyártás és a hozzájuk kapcsolódó beszállítói láncolatok területén landolhatnak majd.
Kékes Viktória

2022. október 10. 10:17

Ismét a multikat támogathatja a kormány a magyar vállalkozások helyettAz energiaválság miatt a kormány ismét munkahelyvédelmi akciótervet készít, a feladat felelőse Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. 

 

A 24.hu megkereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot, ahol arról tájékoztatták őket, hogy október 20-án élesedik egy kifejezetten a feldolgozóipari kkv-kat megcélzó energiatámogatási program, ami az idén és jövőre összesen 200 milliárd forintnyi keretösszeget nyit meg a vállalkozások előtt. A pályázaton olyan cégek indulhatnak, melyeknek jelentős energiaköltség-növekedéssel kell megküzdeniük. A nyerteseknek az idén a negyedik negyedéves rezsiköltségük felét átvállalja majd az állam azzal a feltétellel, hogy 2024 végéig energiahatékonysági beruházást hajtanak végre. A kabinet a beruházáshoz további vissza nem térítendő hiteltámogatást nyújt az összköltség tizenöt százalékáig.

 

A minisztérium ugyanakkor elismerte, hogy a munkahelyvédelmi program egyelőre előkészületi fázisban tart, kidolgozására csak a következő hetekben kerül sor. 

 

Így aztán ők sem ismerik a készülő akcióterv részleteit, nem tudják,

  • milyen vállalati kört érintene,
  • és azt sem, hogy a célcsoportja megegyezik-e majd az energiatámogatási programéval.

 

A vállalatvezetők mindenesetre arra számítanak, hogy a kormány munkahelyvédelmi akciótervének támogatásai az autóipar, a gépgyártás és a hozzájuk kapcsolódó beszállítói láncolatok területén landolhatnak majd. Ez rajzolódik ki a munkaadókkal folytatott egyeztetések alapján.

 

„Egyelőre nem világos, hogy az állami támogatás elsősorban a multinacionális vállalatokat vagy a beszállító kis és közepes vállalkozásokat célozza-e, de mindkét opció megvalósulhat” – mondta a 24.hu-nak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. A GDP-előállítás és az érdekérvényesítés tekintetében nyilván a multik az esélyesebbek, de a nagyok működése is elakadhat, ha a nekik bedolgozó kkv-k nem képesek alkatrészeket beszállítani. Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy várhatóan nem fűnyíróelv alapján működő támogatási rendszert alakítanak ki, hanem azt kifejezetten a preferált cégekre szabják – tette hozzá.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a szeptember 17-i rendkívüli kormányinfón jelentette be, hogy lesz új Munkahelyvédelmi Akcióterv, de arról akkor csak annyit árult el, hogy a kormány a következő hetekben dolgozza ki a részleteteket. A jelek szerint ez a folyamat jelenleg is tart. Közben maga a miniszter ismerte el egy konferencián, hogy „az elszabaduló energiaárakra munkahelycsökkentés lehet a válasz”. Vagyis az energiaválság miatt a cégek többsége kénytelen lesz dolgozókat elbocsátani.